KYK yurtlarının yatak kapasitesi düştü!

KYK yurtlarının yatak kapasitesi düştü!
Üniversite sayılarında yaşanan artış, öğrencilerin barınma problemlerini de beraberinde getirdi. 2021 yılına 698 bin 289 kapasiteyle giren devlet yurtlarının kapasitesi, Temmuz 2021 itibarıyla 696 bin 966’ya geriledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yükseköğretimdeki yurt sorununa yönelik, "Abartılacak bir sorun yok” dese de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verileri, olumsuz tabloyu ortaya koydu. Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, yüksek ev kiraları ve fahiş fiyatlı özel yurtlar karşısında ezilen yüzbinlerce öğrenciye karşın Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYK) bağlı yurtların kapasitesini azalttığı ortaya çıktı. 2021 yılına 698 bin 289 kapasiteyle giren devlet yurtlarının kapasitesi, Temmuz 2021 itibarıyla 696 bin 966’ya geriledi.

ARTAN ÜNİVERSİTELER BARINMA SORUNUNU BÜYÜTTÜ 

İktidarın, “her ile bir üniversite” politikası nedeniyle sayıları hızla artan üniversiteler, barınma sorununu da beraberinde getirdi. Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, yüksek ev kiraları ve pahalı özel yurtlar nedeniyle büyük bir kriz yaşıyor. Ülkedeki 8 milyon 240 bin 997 üniversite öğrencisine karşın devlet yurtlarının kapasitesi 696 bin 966’da kaldı. Devlet yurtlarının toplam kapasitesinin üniversite öğrencisi sayısına oranı yalnızca yüzde 8,2. Lisans ve önlisans programlarındaki öğrenci sayısının devlet yurdu kapasitesine oranı ise yüzde 20 olarak gerçekleşti.

Artan ihtiyaca karşın devlet yurtlarının yatak sayısında düşüş yaşandı. 30 Aralık 2020 itibarıyla 781 olan KYK’ye bağlı yurt sayısı, 2021 Temmuz’da 772’ye indi. Yurtların yatak kapasitesi ise 2 bine yakın gerileyerek 698 bin 289’dan 696 bin 966’ya düştü.

"YALNIZCA YÜZDE 20'SİNİ KARŞILAYABİLİYOR"

Yurt sorununu değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, “Saray, 20 yıldır yurt sorununu çözemedi. Milyonlarca öğrenci ve aile, barınma kriziyle karşı karşıya bırakıldı” dedi.

Üniversitelerin açılmasına çok az bir süre kalmasına karşın barınma krizinin ciddi şekilde devam ettiğini ifade eden Açıkel, şunları kaydetti:

“3 milyon 800 bin öğrenci olmasına rağmen KYK yurtlarının kapasitesi 700 bin civarında. Yani öğrencilerin sadece yüzde 20’sini karşılayabiliyor. Oysa yurt kapasitesinin en az 2 milyon kişilik kapasiteye artırılması gerekiyordu, bu yapılmadı. Son yıllarda çok az yeni KYK yurdu yapıldı, hatta bazı şehirlerde mevcut yurtlar kapatıldı ve öğrenciler tahliye edildi. Kamu kaynaklarını verimsiz rant projelerine akıtan, dar rant zümrelerine kaynak yaratmak için çılgın projeler peşinde koşan AKP, milyonlarca öğrencimizi ve aileleri en temel ihtiyaç olan barınma olanaklarından yoksun bıraktı.”

ÖĞRENCİLER SOKAKTA KALDI 

İstanbul başta olmak üzere özellikle büyükşehirlerde ev kiralarının artması, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşamasına neden oldu. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, özel yurt ve kiralık evlere verecek paralarının da olmaması nedeniyle sokakta kaldı. Söz konusu sorunla karşı karşıya kalan öğrenciler, "Barınamıyoruz Hareketi" adı altında toplandı.

Öğrenciler, yaşadıkları soruna dikkat çekmek amacıyla önceki gece Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda sabahladı. Öğrenciler çevik kuvvet tarafından ablukaya alınırken, CHP Milletvekili Mahmut Tanal da parkta sabahlayarak eyleme destek verdi.

Öğrencilerle birlikte parkta yatan Tanal, "Burası Saray’dan rahat" dedi. İlçe Emniyet Müdürü, öğrencilerden eylemlerini sonlandırmalarını istedi. Öğrenciler, buna karşı "kalacak yerimiz yok" yanıtı verdi. Öğrenciler, barınma problemi nedeniyle eğitimlerini nasıl sürdüreceklerini bilemediklerini söyledi. 

***

“Avrupa’da Yüksek Öğrenimde Öğrenci Harçları ve Destek Sistemleri” başlıklı rapora göre, Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında üniversite öğrencilerine en düşük mali destek veren ülkeler arasında yer aldı.

Hollanda, İsveç, Yunanistan ve Norveç’te öğrenci desteği 3 ile 5 bin avro arasındayken Türkiye’nin desteği 650 TL ile 100 ile bin Avro arasında kalıyor.

Rapora göre Almanya, Avusturya, Danimarka ve İsviçre 5 bin avro ve üzeri öğrenci desteğiyle Avrupa’da öğrenci desteklerinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer aldı. Aralarında Belçika, Hırvatistan, İspanya, Kıbrıs (Güney) ve Polonya’nın yer aldığı ülkelerde ise öğrencilere yönelik yıllık mali destek bin ile 3 bin avro.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar