Kovid mi kısırlığa yok açıyor aşı mı?

Kovid mi kısırlığa yok açıyor aşı mı?
ABD'de yapılan bir araştırmada, Covid-19 aşılarının kısırlığa yol açmadığı ancak Covid'e yakalanmanın erkeklerde doğurganlığı yaklaşık 60 gün boyunca düşürdüğü saptandı.

ABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs aşılarıyla ilgili en yaygın komplo teorilerinden birini bir kez daha çürüttü. Araştırmada aşıların erkeklerde veya kadınlarda kısırlığa yol açmadığı kanıtlanırken, koronavirüse  yakalanmanın erkeklerde doğurganlığı 60 gün boyunca olumsuz etkileyebileceği saptandı.

2 BİN 100'DEN FAZLA KADIN VE PARTNERLERİ İNCELENDİ

ABD'deki Ulusal Sağlık Enstitülerinin fonladığı ve Amerikan Epidemiyoloji Dergisi'nde yayımlanan araştırmada, ABD ve Kanada'da 21-45 yaş arasında 2 bin 100'den fazla kadın ve partnerleri bir yıl boyunca incelendi. Her iki grubun da yüzde 70'inden fazlasının en az bir doz aşı yaptırmış olduğu belirtildi.

Araştırmada, koronavirüs  aşılarının hem kadınlar hem erkeklerdeki doğurganlığı elle tutulur oranda azalttığına dair herhangi bir veri bulunmadı. Bununla birlikte, koronavirüs  pozitif çıkan erkeklerin, negatif olanlara kıyasla, 60 gün içindeki doğurganlık oranlarının yüzde 18 azaldığı saptandı. Araştırma ekibinde yer alan Boston Üniversitesi'nden epidemiyolog Amelia Wesselink, "koronavirüs  geçirdikten kısa süre sonra bebek sahibi olmaya çalışmakta bir zarar yok ama biraz daha uzun sürebilir" dedi.

UZUN SÜRELİ ETKİSİ YOK' 

Wesselink, araştırma sonuçlarına göre koronavirüs  enfeksiyonunun erkek doğurganlığı üzerinde uzun süreli etkisi olmadığını, kadınlarda ise herhangi bir olumsuz etkiye yol açmadığını vurguladı. Erkek doğurganlığında koronavirüs  nedeniye yaşanan kısa süreli gerilemenin aşılarla ortadan kaldırılabileceğine dikkat çeken Wesselink, bu araştırma sayesinde çiftlerin aşı yaptırma konusunda daha bilgiye dayalı karar verebilmesini umduklarını söyledi. 

'ATEŞLENMEK SPERMLERİ ETKİLİYOR'

Araştırmada, koronavirüsün  niçin erkek doğurganlığını etkilediği konusunda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini de belirtildi. Ateşlenmenin sperm sayısını ve hareketliliğini geçici olarak azalttığı bilinirken, New York'taki Lenox Hill Hastanesi'nden erkek doğurganlığı uzmanı Dr. Boback Berookhim, Covid'i semptomatik şekilde ve yüksek ateşle geçiren erkeklerin potansiyel olarak sperm sayısında düşüş yaşayabileceğini ve sorunun birkaç ayda düzeleceğini söyledi. Berookhim, "Sperm üretimi genellikle normal vücut ısısını gerektirir" dedi. Aynı hastanenin jinekoloji bölümünün başkanı Dr. Adi Katz da, koronavirüsün  yol açtığı enflamasyonun sperm kalitesini düşürebileceğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar