Koronavirüs geçirenler ne zaman aşı olabilir?

Koronavirüs geçirenler ne zaman aşı olabilir?
Koronavirüs salgınının yeni varyantı omicron tüm dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Koronavirüs salgınında etkin mücadele yöntemi olan aşılama da tüm hızıyla sürüyor. Koronavirüs geçirenler ne zaman aşı olabileceğini merak ediyor. İşte detaylar…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz aylardaki Bilim Kurulu Toplantısı sonrası konuyla ilgili geçtiğimiz aylarda, "Hastalığı geçirmiş olan vatandaşlarımızın ne zaman aşı olacağı merak konusuydu. Hastalığı geçirenler 6 ay geçtikten sonra aşı olabiliyorlardı. Bugünden itibaren bu süre 3 aya indirilmiştir. Hatırlatma dozu olarak aşıyı hastalığı geçirdikten 3 ay sonra olabileceklerdir. Antikor seviyesinin artacağı belirlenmiştir." açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise şu açıklamayı yaptı: Bunu da ben şöyle öneriyorum; çünkü yayınlanmış bir veri de yok. Bir kişi diyelim ki; iki doz aşılı, hiç belirtisi yok ve tesadüfen yapılmış PCR testi pozitif çıkmış. Bunu zaten dikkate almıyoruz çünkü aşılanmış kişinin boğazında virüs bulunabilir, bu aşının etkisizliğini göstermez. Eğer kişi hastalığı belirtisiz geçirdiyse bir ay, belirtili geçirip ancak hastaneye yatmadıysa iki ay, hastaneye yattıysa üç ay sonra aşısını yaptırması lazım. Her PCR’si pozitif kişiye ‘Üç ay, altı ay sonra gel’ demek yanlış. Bu tamamen klinik tablo ile ilgili. İnsanlar buna dikkat etsin. Çok sık soruluyor; hastalık geçirdim, ne zaman aşı olacağım. Bu şekilde, bu aralıkta yaptırırlarsa, koruyuculuğu da devam ettirebilirler.”

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar