Korona virüs sakalı olanlara daha mı kolay bulaşıyor?

Korona virüs sakalı olanlara daha mı kolay bulaşıyor?
Çin'de ortaya çıkmasının ardından kısa sürede tüm dünyaya yayılan korona virüse karşı vatandaşlar her gün yeni önlemler geliştirmeye devam ediyor. Barcelona'nın Arjantinli yıldızı Lionel Messi'nin virüs önlemi olarak sakallarını kesmesinin ardından "Korona virüs sakalı olanlara daha mı kolay bulaşıyor?" sorusu sorulmaya başlandı.

Korona virüs salgını tüm dünyayı kırıp geçirirken, Covid-19 belasından korunmak için herkes önlem almaya çalışıyor. Korona virüs insanlara nasıl bulaşır, bulaşmasını önlemek için neler yapılmalı konusunda her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Cevabı en çok merak edilen sorulardan birisi de "Korona virüs sakalı olanlara daha mı kolay bulaşıyor?" sorusu oldu. 

MESSİ KORONA'DAN KORUNMAK İÇİN SAKALLARINI KESTİ

Dünyayı etkisi altına alan, Avrupa'da da birçok ölüme sebep olan korona virüsün en çok etkilediği ülkelerden biri İspanya olurken, La Liga'da Barcelona forması giyen Arjantinli yıldız Lionel Messi, korona virüs salgınına karşı maske takmayı zorlaştırdığı gerekçesiyle sakallarını kesti. Messi'nin sakallarını kesmiş halini eşi sosyal medya hesabından paylaştı. 

NEDEN KESTİĞİNİ EŞİ AÇIKLADI

Sakalların maske takılmasını zorlaştırdığını belirten Messi'nin eşi Antonela Roccuzzo, "Sakalları maske takmayı zorlaştırıyor. Birçok sağlık çalışanı sakallarını kesti. Messi de onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek için bunu yaptı." dedi.

Messi'nin sakalını kestiğinin öğrenilmesiyle birlikte sosyal medyada sakal kesme modası başladı. Sakallarını kesip fotoğraflarını paylaşan Twitter kullanıcıları başkalarını da bu “challenge”a katılmaya çağırıyor. Bazı kullanıcılarsa sakalın enfeksiyona sebebiyet verdiğini öne sürerek sağlık için sakal kesmek gerektiğini iddia ediyor. Bu kişiler arasında tıraş olma seferberliği başlatmaya çalışanlar bile var. Onlara göre tüm Türkiye enfekte olma riskini azaltmak için tıraş olmalı.

Sakal kesmenin koronavirüse karşı koruyup korumayacağı tartışması şubat ayında Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) ait eski bir grafiğin yeniden dolaşıma girmesiyle başladı. İşyeri güvenliği için hazırlanan 2017 tarihli infografik, sosyal medyayla bazı haber platformlarında yer buldu ve CDC’nin korona virüsten korunmak isteyenlere sakal ve bıyıklarını tıraş etmelerini söylediği iddia edildi.

Korona virüs sakaldan bulaşır mı? Korona virüs saçtan bulaşır mı? Korona virüs saç ve sakalda yaşar mı gibi sorulara yanıt arayan vatandaşlar, uzmanların açıklamaları ile aradıkları cevapları buldular. Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan sakalla ilgili gerçekleri açıkladı.

SAÇ VE SAKALA DİKKAT

Virüs bulaşımında vücuttaki en riskli yerlerden birinin de saç ve sakal olduğuna işaret eden İlhan, "Saç ve sakal, virüsün üremesi için uygun yerlerdir. Bu nedenle saç ve sakalın kısa kesilmesi ve gerekli yerlerde bone kullanılması uygun olacaktır." uyarısında bulundu.

321046-1478867347-4u0j-jpg.jpg

ekran-resmi-2020-03-26-10-oxxl-png.png

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar