Korona virüs kuşların ötüşünü dahi değiştirdi!

Korona virüs kuşların ötüşünü dahi değiştirdi!
Korona virüs salgını insan yaşamını tamamıyla değiştirirken, doğada da bir takım farklılıklara neden oldu. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, salgın sürecinde insanların eve kapanmasıyla kuşların ötüşleri de değişti.

ABD’nin Tennessee Üniversitesi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Bölümü’nden Dr. Elizabeth Derryberry, korona virüsü sürecinin kuşlar üzerindeki etkilerini inceledi. San Fransisco Körfezi bölgesindeki serçelerin ötüşlerinin 1970’lerden bu yana kaydedilmesi sayesinde, karantina öncesi ve sonrası ötüşleri kıyaslama şansı doğdu. Bölgelerini korumak ve çiftleşmek için öten kuşlar, ötüşlerinin kalitesini artırdı. İnsan kulağına daha yüksek sesli gibi gelen serçe ötüşlerinin ses düzeyi, aslında daha düşüktü. Bu daha tatlı, yumuşak ötüşler, şehir sessiz olduğu için daha yüksek sesli gibi algılandı.

birds-nature-branch-wildlife-beak-bird-robin-creek-fauna-perching-bird-vertebrate-close-up-old-world-flycatcher-coraciiformes-kingfishers-630051.jpg

"KUŞLAR YERİMİZİ ALDI"

Dr. Derryberry BBC’ye yaptığı açıklamada, “İnsanlar karantina döneminde kuşların daha farklı öttüğü konusunda haklıydı ve kuşlar terk edilmiş ses dünyasını bir anlamda doldurdular. Ses dünyasından biz çekilince, kuşlar yerimizi aldı ve bu da bence bize özellikle kentlerde kuşların ötüşleri ve iletişimleri üzerinde ne kadar büyük bir etkimiz olduğunu gösteriyor” dedi.

kus.jpg

‘ETKİSİ HİSSEDİLİYOR’

Dr. Derryberry bunun doğanın insanların yarattığı gürültü kirliliğinden sonra ne kadar çabuk toparlanabildiğini gösterdiğini de eklerken, “Bu çalışma, gürültü kirliğini azalttığınızda, doğal yaşama etkilerinin derhal hissedildiğini gösteriyor. Bu heyecan verici, çünkü çevreyi geliştirmek için yaptığımız birçok şeyin olumlu etkisi uzun süre sonra görülüyor” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar