Korona aşısı çalışmalarıyla ilgili hayrete düşürecek gelişme

Korona aşısı çalışmalarıyla ilgili hayrete düşürecek gelişme
British American Tobacco'dan (BAT) korona virüs ile mücadele kapsamında geliştirilen aşı çalışmalarıyla ilgili duyanları hayrete düşürecek ilginç bir açıklama geldi. BAT Türkiye Genel Müdürü Gökhan Bilgiç, tütünden korona aşısı üretileceğini ifade etti. İlk çalışmalarına başlanılan tütünlü korona aşısı FDA onayı bile aldı.

Dünya genelinde korona virüs ile mücadele kapsamında aşılanma ve aşı üretme çalışmaları hızla devam ederken BAT'dan tütünlü korona virüs aşısı açıklaması geldi.

"BU DEFA SAĞLIK İÇİN ÇÖZÜM OLACAK"

Antikoru tütün bitkisine enjekte ederek tütünün içinde çok hızlı gelişmesi sağlanarak korona virüs aşısı üretileceğini belirten BAT Türkiye Genel Müdürü Gökhan Bilgiç, "Hep zararlarının konuşulduğu bir endüstride, bir tütün şirketi olarak COVID-19 virüsü için çözüm aramamız da oldukça önemli.” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE SARS VE EBOLA İÇİN DE AŞI ÇALIŞMALARI YAPILMIŞTI

Dünya'dan Handan Sema Ceylan'ın köşesinde yer verdiği röportaja göre; daha önce de dünyayı saran SARS ve Ebola virüsleri için de tütünden bir takım aşı çalışmaları yapıldığını belirten Bilgiç, “Amerika’da satın aldığımız Kentucky BioProcessing (KBP) isimli bir biyoteknoloji şirketimiz var. Aslında satın almamızın nedeni tarımı geliştirip daha verimli çalışmalar üretmekti. Tütün bitkisinden başka ne faydalar yaratabiliriz diye düşündük. Aynı zamanda bunu yaparken bir takım aşı çalışmalarına başladılar. Daha önce SARS, Ebola için de bir takım aşı çalışmaları yapıldı. Antikoru tütün bitkisine enjekte ederek, tütünün içinde çok hızlı gelişmesini sağlayan bu aşı adayı, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onayı aldı, klinik testlerine başlandı." ifadelerini kullandı.

6 HAFTA İÇİNDE ÜRETİLECEK

6 hafta içerisinde tütün korona virüs aşısının üretileceğini de belirten Bilgiç, "Tüm faz çalışmaları tamamlandığında haftada 3 milyon doza varan aşıyı kar amacı gütmeden ESG, sürdürülebilirlik ajandamız gereği sadece maliyetiyle üretme taahhüdümüz var. 6 hafta gibi kısa bir sürede üreteceğiz." dedi.

"SOĞUK ORTAMA GEREK YOK"

Tütünlü aşının diğer korona aşılarına kıyasla oda sıcaklığında da bekletilebildiğini belirten Bilgiç, "Genellikle soğuk ortam gerektiren geleneksel aşıların aksine oda sıcaklığında stabil kalan ve tek bir dozuyla etkili bir bağışıklık sağlayan bu aşının tüm faz denemelerini geçmesi, sigaranın hep zararlarının konuşulduğu bir endüstride, bir tütün şirketi olarak COVID-19 virüsü için çözüm aramamız da oldukça önemli.” ifadelerini kullandı.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar