Korkutan ekonomik analiz | Ekonomistler o ayı işaret etti!

Korkutan ekonomik analiz | Ekonomistler o ayı işaret etti!
Reuters’ın 49 para birimi stratejisti ile yaptığı anket sonucunda Türk Lirası için 2022 beklentisi yüzde 14 değer kaybı belirtildi. TL’deki değer kaybının ilk üç ayda yüzde 10’u aşması, ardından yılın geri kalanında değer kaybının yüzde 14 seviyesine gelmesi bekleniyor.

Türk Lirası’nın döviz kuru karşısındaki hızlı eriyişi devam ediyor. 2021 yılı, TL için sürekli düşüşün yılı olurken Reuters, 49 para birimi stratejisti ile yaptığı anket sonucunu paylaştı. Analize göre TL için 2022’de yüzde 14 değer kaybı bekleniyor. Ankette yer alan ve TL’den daha fazla değer kaybetmesi beklenen tek para birimi ise yüzde 33 ile Arjantin pezosu oldu.

TL'NİN DEĞER KAYBI SÜRÜYOR

Dolar/TL yeni yılın ilk haftasını 13,80 civarında kapattı. Böylece TL'nin haftalık değer kaybı yüzde 5 civarı oldu. TL, tarihi 18.4 zirvesinden 10'a doğru geriledikten sonra geçen hafta da yüzde 18.8 değer yitirmişti.

EKONOMİSTLERDEN MAYIS AYI UYARISI

Enflayonun yüzde 36'ya yükselerek yaklaşık 20 yılın en hızlı artışını kaydetmesine karşılık, TCMB'nin 22 puan daha düşük olan politika faizini artırmayacağı beklentisi geçen yıl keskin şekilde yüzde 44 değer kaybeden TL'nin cazibesini ortadan kaldırarak zayıf seyre yol açtı.

Hafta başından bu yana negatif getiri etkisi ve enflasyonda daha da yükseliş beklentisiyle değer kaybını sürdüren TL, dolar karşısında 14 seviyesine yaklaştı. Ekonomistler enflasyonun mayıs ayına kadar yüzde 50'ye yükselebileceği uyarısında bulunurlarken, bu durum TL'nin zaten negatifte olan getirisinin iyice düşmesine yol açacak. Öte yandan Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 7,3, İngiliz sterlininin 1,3 ve avronun da 1,1 değer kazanması bekleniyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar