Korkut Boratav, istihdam verilerinin düşmesine rağmen artan büyüme rakamlarını değerlendirdi

Korkut Boratav, istihdam verilerinin düşmesine rağmen artan büyüme rakamlarını değerlendirdi
TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye 2020 yılının son çeyreğinde yüzde 5.9 büyüdü. Açıklanan verileri değerlendiren iktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, istihdam verilerinin düşmesine rağmen artan büyümenin sorgulanması gerektiğine dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Türkiye’nin saygın uluslararası iktisatçılarından Prof. Dr. Korkut Boratav, TÜİK’in geçtiğimiz gün açıkladığı 4. çeyrekteki yüzde 5.9, yılın tümündeki yüzde 1.8’lik büyümeyi değerlendirerek özellikle korona virüs nedeniyle 2020 yılında istihdamdaki düşüşü hatırlattı. 

"İSTATİSTİKLERİN GÜVENİLİRLİĞİ SORGULANMALI"

"İstihdamın bütün sektörlerde bu derecede düştüğü bir dönemde pozitif büyüme, Türkiye ekonomisinde verimlilik artışında dünya rekoru oluşturuyor. Bu tür bir bulgunun istatistikler açısından sorgulanması gerekiyor" diyen Boratav, sözlerine şöyle devam etti: "Hem tüm sektörlerde hem ekonominin tümünde 2020’deki istihdam düşüşü dikkate alınırsa, pozitif büyüme emek verimi açısından bir dünya rekoru kırmıştır. Bu tür bir bulgunun istatistiklerin güvenilirliği ve ekonomi açısından ayrıntılı olarak sorgulanması gerekir." 

"İSTİHDAM DÜŞERKEN NASIL ARTIŞ OLUR?"

İstihdam düşerken, ekonominin böyle bir dinamizm içermesinin beklenemeyeceğine işaret eden Boratav, şu ifadeleri kullandı: "Bu bir çelişkidir. İstihdam düşerken nasıl artış oldu? Bunu sağlayan nedir? Arka plan nedir? Ne türden bir teknolojik değişme olmuştur? Bir sıçrama mı olmuştur da üretim bu derece dramatik bir biçimde değişmiştir? Şüphe var. İstatistiklerin güvenilirliğini ciddi olarak şüpheye sürüklüyor. Tüm bunların ayrıntılı olarak değerlendirilmesi gerekiyor." 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar