Korkulan oldu! Koronadan sonra o hastalık patladı

Korkulan oldu! Koronadan sonra o hastalık patladı
Korona virüs sürecinde kolonya ve dezenfektanların korumasının yanında verdiği zarar da çok konuşulmuştu. Dr. Engin Şenel'e göre, kolonya ve dezenfektanların egzamalı hasta sayısı arttı.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Engin Şenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabun, deterjan ve diğer dezenfektan özellikli maddelerle uzun süreli temasın cildin doğal koruyucu tabakasının kaybına yol açtığını, aşırı suyla tema edildiğinde bu kaybın daha da artabildiğini söyledi.

'HASTA SAYISI ARTTI'

Kolonya gibi alkol bazlı ürünlerin cildi kuruttuğunu, bu nedenle dış etkenlere ve tahriş edici maddelere açık hale getirdiğini vurgulayan Şenel, "Kontakt dermatit çok yaygın bir dermatolojik problemdir. Dünyadaki tüm erişkin nüfusun yaklaşık beşte birini hayatının bir döneminde etkilemektedir. Günlük dermatoloji pratiğimizde de sık gördüğümüz dermatolojik hastalıkların başında gelmektedir. Koronavirüs salgını sürecinde aşırı kolonya ve dezenfektan kullanımına bağlı olarak özellikle el egzamalı hasta sayısında artış gözlemlendi. El egzaması problemi yaşayan vatandaşımız sağlık probleminin ilerlemesini beklemeden uzmana danışmaya özen göstermedir. Aksi halde hem hastalığın kliniği ağırlaşabilir hem de tedavi uzayabilir" ifadelerini kullandı.

ELLERİ SIKÇA NEMLENDİRMEK ÖNEMLİ

El egzamasının ellerde kızarıklık, kuruluk, kepeklenme, bazen de sulantı ve kabarıklık ile ortaya çıkabildiğine işaret eden Şenel, sıklıkla aşırı su teması, sabun, deterjan ve diğer temizlik malzemeleri ile eldiven temasıyla oluşabildiğini, bu tür ürünleri aşırıya kaçmadan gerektiği kadar kullanmak ve elleri sıkça nemlendirmenin önemli olduğuna dikkati çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar