Konya Ovası kuraklık alarmı vermeye başladı

Konya Ovası kuraklık alarmı vermeye başladı
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, "Allah’tan ümit kesilmez ama yüzde 10’luk bir rekolte düştü. Yağış olmazsa rekolte diye bir şey kalmayacak" dedi.

Konya Ovası alarm vermeye başladı

2 milyon 200 bin hektarlık bir ekim alanına sahip Konya'da yıllık yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Bu nedenle de tahıl ambarı olarak bilinen Konya'ya geçen yıl temmuz- aralık döneminde 80 milimetre yağış düşerken bu yıl 30 milimetre yağış düştü. Yağış yetersizliğinden dolayı kuraklık tehlikesinin baş gösterdiği kentte rekoltede de düşüş bekleniyor.

“SULANAMAYAN ARAZİLERDE ÇOK BÜYÜK BİR SIKINTI BAŞLADI”

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Konya Ovası'nın 6 aydır yeterli yağış almadığını belirtti. Kurak bir dönemi geçirdiklerini ifade eden Kavuneker, şunları söyledi: ''Çok kurak bir dönem geçiriyoruz. Bir tek Ilgın ilçemizde yağış var. Tohumlarda yüzde 10 ila 20’lere yakın bozulma başladı. Çünkü yağış olmadığı için çimlenemedi. Yer altı kuyusu olanlar arazilerini suladı, buğdaylar çimlendi. Onlar kurtardı ama sulanamayan arazilerde çok büyük bir sıkıntı başladı. Konya Ovası’na dış havzalardan, Mavi Tünelimizden su geldi. Ermenek ve diğer 2 tane su tünelimiz var. Bunlar da gelirse bu bölge hızlı bir şekilde suya kavuşur. Diğer taraftan da Kızılırmak’tan Kulu, Cihanbeyli, Altınekin, Sarayönü, Ilgın, Kadınhanı ilçelerinde de hızlı bir şekilde çalışma yapılır, hızlı bir şekilde sulanacak olursa Türkiye’nin boşa akan akarsuları, nehirleri ve gölleri tarımda kullanılırsa ülke sıkıntı çekmez, kıtlık çekmez."

konya-ovasi-6841.jpg

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar