Kızılay'daki yüksek maaşlara tepki: Bu kadarı da olur mu?

Kızılay'daki yüksek maaşlara tepki: Bu kadarı da olur mu?
Korkusuz yazarı Can Ataklı bugünkü köşesinde Kızılday’daki astronomik maaşları yeniden gündeme taşıdı. Ataklı söz konusu maaşlara inanamadığını belirterek, "Bu kadarı da olur mu" diye sordu.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık'ın Elazığ'daki depremin ardından bağış istediği paylaşımlar tepkilere neden olmuştu.

Korkusuz yazarı Can Ataklı, Kızılay’daki yöneticilerin astronomik maaşlarını gündeme getirerek "Bu maaşlar doğru mu" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Can Ataklı'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Liste bir arkadaşımdan geldiğinde açıp baktım ve “Haydi canım sen de” dedim kendi kendime “Bu kadarı da olur mu?” Şaşırdığım ve inanmadığım şey Kızılay Derneği’nde çalışan müdürlerin aldıkları maaş.

Kızılay, sonuçta bir dernek. Derneğin ilkeleri sıralanırken “Koşulsuz yardım ve hizmet sunan, kâr amacı gütmeyen, gönüllü tabanlı bir sosyal hizmet kurumudur ve özel yasal hükümlerle yönetilen kurumsal bir organdır” deniyor.

Bu nedenle bana da gönderilen bu maaşlara inanamadım. Sonra baktım ki aslında bu maaşlar 2019 yılının maaşları. Bir iki gazetede de yayımlanmış. Bugüne kadar da kimseden bir itiraz gelmemiş.

Aşağıda bu maaşları sizlerle de paylaşıyorum. En düşük maaşın 6 bin küsur lira olduğunu göreceksiniz.Genel müdür bazı yöneticilerin maaşları ise 30 bin küsur lira.

Devlet katında maaşlar belli esaslara göre düzenlenir.En yüksek devlet memuru eskiden Başbakanlık Müsteşarı’ydı. Rejim değiştirilince en yüksek devlet memuru Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı oldu. Bu kişinin maaşı 19 bin 795 liradır.

Milletvekili maaşları da en yüksek devlet memuru maaşına göre belirlenir ve rakam bu memurun aldığı maaşın çok üzerinde olamaz. Elbette Kızılay sonuçta özel bir dernektir.

Yaptığı hizmet gereği profesyonel kadro ile çalışmak durumundadır. Ancak esası gönüllülüğe dayanan bir derneğin üst düzey personeline, hele hele bazı müdürlerinin danışmanlarına astronomik ücretler ödemesi de neyin nesidir?

Hayır kurumu olan bu derneğin yönetimi de bağımsızdır hesapta ama Kızılay’ın asıl yönetimi iktidarın elindedir. Bu maaşların iktidara rağmen bu kadar yüksek tutulması da mümkün değildir.

Demek ki Kızılay, aslında iktidarın “Bu kişilere yüksek maaş vermemiz gerek” diyerek bir tür arpalık olarak kullandığı bir dernek durumundadır.

Kızılay’da çalışanların bu kadar yüksek paralar aldıkları belki gündeme gelmeyecekti. Ancak Elazığ depreminden sonra derneğin başkanı Kerem Kınık ilk iş olarak halkan para isteyince gözler de buraya çevrildi ister istemez.

Bu kişi dernekten para kazanıyor mu bilmiyorum. Resmi olarak para kazanmıyor olması gerek. Onun gibi Kızılay yönetim kurulu ve diğer yöneticilerinin de para almamaları gerek.

Ancak genel müdürün 31 bin 500 lira maaşı, makam aracı, şoför ve harcama yetkisi varsa, onun üstünde olan Kızılay Başkanı’nın sadece gönüllü olarak burada olduğuna inanmamız mümkün değildir.

Milyonlarca insan büyük fedakarlıklarla ortalama 4 bin lira maaşa çalışıp bir de üstelik bu maaşından Kızılay’a bağış yapmak için çırpınırken, Kızılay’daki üst düzey yöneticilerin bu kadar yüksek maaşlar alması soygun gibi bir şeydir.

Kızılay Başkanı ve yönetim kurulu, en kısa sürede “En yüksek devlet memuru, milletvekili, bakan maaşlarını bile aşan bu maaşların hangi kritere göre düzenlendiğini” açıklamalıdır. Kimse “Ama orası özel bir kuruluş” demeye kalkmasın, kendini de kepaze etmesin. Çünkü özel de olsa kamu yararına çalışmak zorunda olan ve özel kanunla korunan bir dernektir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar