Kimler sosyal yardımdan yararlanabilir? 2022 yılı için yardım ve destek ödemeleri belirlendi

Kimler sosyal yardımdan yararlanabilir? 2022 yılı için yardım ve destek ödemeleri belirlendi
Yeni yılın başlamasıyla birlikte sosyal yardım ve destek ödemeleri önemli ölçüde artırıldı. Vatandaşlar, 2022 yılında tüm sosyal yardım haklarını kullanmaları halinde en az 12.000 TL devlet yardımı alacak.

Yardım makalelerinin tümü değişti. Bu ödemelerden malul aylığı, 65 yıllık maaş, evde bakım aylığı gibi kalemler yeniden düzenlendi. Peki bu değişiklikler kapsamında kimler sosyal yardımdan faydalanabilir?

Devlet, düşük gelirli vatandaşlara ve yardıma ihtiyacı olanlara aylık olarak sosyal yardım öder. Sosyal yardım miktarı ise hem asgari ücret miktarına hem de enflasyon oranlarına göre yılda iki kez artmaktadır. 2022 yılına girilmesiyle birlikte yardıma muhtaç vatandaşlara ödenen tüm maaşlar yeniden düzenlendi. Bu ödemelerden evde bakım aylığı, malullük aylığı, 65 yaş aylığı ile aile ve sosyal bakım giderleri gelişmelere göre enflasyon oranında artırıldı. Ocak 2022’de sosyal yardımlar artırılarak ödenecek. Sosyal yardımdan yararlanan vatandaşlar yeni maaşları merak ediyor.

YAŞLILIK AYLIĞINA %30 ZAM

65 yaş üstü, sosyal güvencesi olmayan ve yardıma muhtaç olan vatandaşlara her ay 65 yaş aylığı, yani halk arasında bilindiği üzere yaşlılık aylığı ödenmektedir. 65 yıllık emekli maaşı geçen yıl 828,21 TL olarak ödenmişti. Ocak ayındaki %30,95’lik artışla 2022 için yaşlılık aylığı 1084 TL’ye yükseldi. 65 yıl maaş başvurusunda gelir kriterleri dikkate alındı. 2022 yılında asgari ücretin artırılmasıyla birlikte hanede yaşayan kişi başına gelirin 1417 TL’den az olması halinde başvuru yapılabilecek.

EVDE BAKIM MAAŞLARI DA ARTTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev yardımına muhtaç yaşlı ve engellilere sağlanan 2022 yılı için ev yardımı aylığı da artırıldı. Evde bakım desteği %30,95 artarak aylık 2.354 TL’ye yükseldi. Evde bakım aylığı 2021 yılında 1797 TL olarak ödenmiştir. Evde bakım aylığı almak için hane başına düşen gelir dikkate alınmaktadır. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin ailede kişi başına düşen gelirin 2835 TL’nin altında olması gerekiyor.

ENGELLİ MAAŞLARINDA ARTIŞ

2022 yılında engelli vatandaşlara ödenecek maaş 865,75 TL’ye yükseldi. Ayrıca özürlü oranı %70 ve üzeri olan engelli vatandaşlar için bin 298 TL’ye yükseltilmiştir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar