Kentleşmede oyunun kuralları değiştiriliyor

Kentleşmede oyunun kuralları değiştiriliyor
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Öngören; 2017’nin başında çalışmalarına başlayan Şehircilik Şurası ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin değişeceğini söyledi.

CELALETTİN DEMİRCİ / Günboyu

2017 yılının başında göreve başlayan Şehircilik Şurası, şehircilikte reform başlatacak olan ’Şehircilik Anayasası’nı hazırlıyor. Haziran ayında bir eylem planı ile açıklanacak olan yeni ’Şehircilik Anayasası’kamuoyu ile paylaşılacak. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin yeni eylem planının bir parçası olduğunu belirten Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, üyesi olduğu Şehircilik Şurası’nın faaliyetlerinden bahsetti ve çalışmalar tamamlandıktan sonra “Kentleşmede oyunun kuralları değişecek” dedi. Geçen hafta tartışılan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği değişikliğiyle fazla heyecanlanmamak gerektiğini ifade ederek, asıl reformun Haziran ayında başlayacağını söyleyen Prof. Dr. Gürsel Öngören, 1960-2000 yılları arası belediyelerin çarpık şehirleşmeye göz yumması sebebiyle şimdiki neslin yaklaşık bir trilyon dolar maliyeti olan bir şehir enkazı devraldığını vurguladı. Öngören, “Çarpık şehirleşme enkazını normal yöntemlerle kaldıramayız. Devletimiz çarpık kentleşmeyi ortadan kaldıracak ve depreme karşı dayanıklı yeni mahalleler ve semtlerin oluşacağı 10-15 yıllık bir acil eylem planı hazırlatıyor. Şehircilik Şurası’nda ülkenin önde gelen bilim insanları, sektör liderleri ve belediyecileri Şehircilik Anayasası’nı yazıyor. Haziran’dan sonra şehircilikte reform başlayacak” dedi.

İMAR YÖNETMELİĞİ...

1985 yılında çıkarıldıktan sonra Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin pek çok kereler değiştiğinden ve bütünlüğünü kaybettiğinden söz eden Prof. Dr. Gürsel Öngören şöyle konuştu: “Bu sebeplerle 2013 yılında Yönetmelik yeniden ele alındı ve temel değişiklikler yapıldı. Yapılaşmayı düzenleyen bu Yönetmelik çıktıktan sonra pek çok şehrin eskiden uygulanan imar yönetmelikleri de uygulamadan kalktı. Bu şehirlerden biri de İstanbul idi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Yönetmeliği’nde inşaat sektörü için pek çok lehe olan hüküm 2013 Yönetmelik değişikliği sebebiyle ortadan kalkınca bina yaptıran vatandaşlar için bir karmaşa yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yeni değişikliklere gayrimenkul ve inşaat sektörünün uyumunu sağlamak için Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin yanı sıra yapılaşma için lehe hükümler içeren İstanbul İmar Yönetmeliği gibi bazı şehirlerin yönetmelik hükümlerini devrede tuttu. Geçici 10. madde ile bu dönemde iki yönetmelik hükümlerinin de aynı anda uygulanması için bir yıllık süre koydu.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar