Kemal Kılıçdaroğlu: "O rant İstanbulluya ait Saray'a değil"

Kemal Kılıçdaroğlu: "O rant İstanbulluya ait Saray'a değil"
Boğaziçi ile ilgili yasa tasarısına tepki gösteren CHP lideri, “İstanbul’un rantı İstanbullunundur, Saray’ın değil” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boğaziçi konusunda gündeme gelen yasa hazırlığına tepki göstererek  “O rant İstanbulluya aittir, Saray’a değil. Orada, ‘Kupon arazi bile satılırken benim haberim olsun’ diyen kişi bu ülkede Cumhurbaşkanlığı yapamaz. Çünkü kişisel çıkarı için rantı kontrolü altına almak istiyor, ülkenin çıkarı için değil” dedi.

CHP Genel Merkezi’nde dün bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

KAYYIMLAR DEMOKRASİYE DARBE: Biz kayyım atamasını asla doğru bulmuyoruz. Bu belediye başkanları gittiler, savcılıktan iyi hal kâğıdı aldılar, YSK bunların seçime girebileceğine karar verdi. Vatandaşın oyunu aldılar, geldiler; belediye başkanlığı yapıyorlar. Varsa bir suçları suçüstü yapın, soruşturma açın, sözde bağımsız mahkemelerin en azından karar vermesini bekleyin. 

RANT İSTANBULLUYA AİT, SARAY’A DEĞİL: (Boğaziçi yasası konusunda) CHP’li belediyeler yılın 12 ayı zaten denetleniyor. Buradan bir sonuç elde edemeyince “Acaba yasal olarak biz nasıl müdahale edebiliriz?” “Özellikle İstanbul”un rantını nasıl paylaşabiliriz?” O rant İstanbullu’ya aittir, Saray’a değil. Orada, “Kupon arazi bile satılırken benim haberim olsun” diyen kişi bu ülkede Cumhurbaşkanlığı yapamaz. Çünkü kişisel çıkarı için rantı kontrolü altına almak istiyor; ülkenin çıkarı için değil. Bu tabii henüz parlamentoya gelmedi. Parlamentoya geldiğinde bunu hep beraber göreceğiz. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bazı gelirlerini kısma yönünde de bazı iddiaların, söylemlerin, olduğunu biliyoruz. Bunlar yanlıştır. Saygın bir devlet yönetiminde bu tür kararlar iktidara da zarar verir, yerel yönetimlere de... 

BU KIŞ RAHAT GEÇMEYECEK: (Yeni vergi düzenlemeleri üzerine) Bu kış çok rahat geçecek bir kış değil vatandaş açısından. Doğalgaz ve elektrik faturaları ağırlıklı olarak gündeme gelecek ve vatandaş izlenen ekonomik politikanın kendisi açısından maliyetini yaşayarak görecek. Yeni zamlar gelir mi gelmez mi? Yeni zamlar gelmesin diye vergileri getiriyorlar. Bu vergiler tabii vatandaşa ne kadar yansıyacak, onu da zaman içinde göreceğiz. Dışarıdan arzu ettikleri kadar borç para bulamıyorlar, içeride zaten bütün kaynakları tükettiler. Buradan da arzu ettikleri kadar bir vergi toplayacakları kanısında değilim. Çünkü vatandaş kendi beyan ettiği gelirin vergisini bile ödeyemiyor.

KAVGA EDENİ PARTİDE TUTMAYIZ: (CHP’nin kurultay sürecinde tek aday talebi üzerine) Demokratik standartlar içinde genel merkez olarak müdahale etmiyoruz. İlla tek aday olacak diye bir kuralımız yok. Tek aday da olur, beş aday da olur... Ama kavga, asla... Kim kavga ederse o partiden ayrılmak zorundadır. Biz onu partide tutmayız. 

‘AKP’YLE İLGİLİ BİR ARPALIK RAPORU ORTAYA ÇIKTI’

SEÇİM BİLDİRGESİ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ: (CHP’nin yeni dönemde izleyeceği politikalar üzerine) Güzel bir çalışma yaptık. Türkiye’nin Rusya’ya bağımlılığı konusunda çok güzel bir rapor çıktı. Önümüzdeki günlerde bu raporu kamuoyuyla paylaşacağız. Bir arpalık raporu çıktı ortaya. AK Parti’den kim, nerelere, hangi arpalıklara atandı? Suriye politikasının içeride ve dışarıda bize maliyetinin ne olduğuna ilişkin bir çalışma yapıyoruz. Bu toplum hangi maliyetlerle karşı karşıya kaldı? Bunları açıklayacağız. Bir taraftan da, bir seçim olursa seçim bildirgesinde neler yer almalı, hangi ilkeler yer almalı diye özel bir çalışmamız da var. O çalışma da yapılıyor. Bu çalışmaya paralel bizim parti programı çalışması da var. Akademik dünyadan, eski bürokratlardan, partililerimizden yararlanarak diğer ülkelerdeki sosyal demokrat partilerin programları alınarak hazırlık yapılıyor. Her alanda hazırlığımız var. Yarın seçim olacakmış gibi çalışmak zorundayız. 

ERDOĞAN’IN AVUKATLARI HSK’YE BASKI YAPIYOR: (Eren Erdem’in tahliyesi konusunda) Eren Erdem boşu boşuna yattı hapiste. Haksız yere yattı. Şimdi çıktı. Ben eminim beraat edecek. O kadar hapiste yatmasının bedelini kim ödeyecek? Eren Erdem, Osman Kavala, askeri öğrenciler, gazeteciler, yazarlar, avukatlar... Özellikle parası olanlar, yüksek bedeller ödeyerek, HSK üzerinde baskı kurabilecek politik güce sahip avukatları tutuyorlar. Dolar bazında ücret alıyorlar. Tutulan avukatlar, savcılar ve hâkimler üzerinde çok etkililer. Bunlar Erdoğan’ın avukatları... Dolayısıyla ne savcı iddianame hazırlayabiliyor, ne de mahkeme karar veriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar