Kaya:"Türkiye'de ürünlerin fiyatları 2 kat arttı!"

Kaya:"Türkiye'de ürünlerin fiyatları 2 kat arttı!"
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatlarını değerlendirdi. Kaya, Erdoğan tarafından açıklanan 50 randıman fındığın 17,5 Tl, Levant Kalite Fındığın 16,5 TL’lik fiyatı yeterli bulmadığını söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını dikkatle dinlediğini kaydeden Kaya, "Açıklanan fiyat 50 randıman için 17 lira, Levant kalite fındık için 16,5 TL… Ben fiyatı yeterli bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Bizim beklentimiz ve önerimiz en az 20 TL olması yönündeydi. 

FINDIĞIN MALİYETİ 15 - 16 TL

Çünkü fındık maliyet hesaplarını yaptık. Ziraat Odasından görüş alarak yaptığımız maliyet hesaplarında, yani fındığın kurutulup çuvala girinciye kadar olan gübreki, toplanması,  nakliyesi 15 - 16 TL civarında çıkıyor. Bu maliyette ki bir ürünün, altın değerinde ki bir ürünün maliyetine yakın fiyattan alınacağının açıklanmasını doğru bulmadık. 

TÜRKİYE’DE ÜRÜNLERİN FİYATLARI 2 KATA YAKIN ARTTI

 Bütün Türkiye’de her şeyi fiyatı 2 kata yakın arttı. Böyle bir süreç yaşadık. Gıdadan tutun, ulaşıma, konaklamaya, akaryakıta kadar her şeyin fiyatı 2 kata yakın artmışken fındıkta cüzi bir artış. Bu artışı uygun görmedim açıkçası. Ben fiyatın 20 lira olması gerektiğini düşünüyordum, önerimizde bu yöndeydi” dedi. 

SERBEST PİYASADA FİYAT NE KADAR OLACAK?

 Serbest piyasada gerçekleşmenin ne düzeyde olacağını da soran Kaya, "Fiyat 16 - 17 Tl açıklandı ama, gerçekleşme ne düzeyde olacak. Yani üretici piyasanın, büyük tüccarın insafına bırakılıp fındık 10 lira, 12 lira, 13 lira civarında mı olacak. Üretici kaç TL’ye satacak fındığını. Piyasa denetlenecek mi, kontrol edilecek mi? Üreticiye sahip çıkılacak mı? Asıl mesele bunlar. 16,5 - 17 lira denildi ama ben bu fiyatın çok gerçekçi olmayacağını, piyasanın daha altında gerçekleşeceğini düşünüyorum. Bu açıklanan rakamlar, piyasa eğer kontrolü ve denetimi yapılmazsa hızla aşağı düşer üretici yine mağdur olur. Piyasayı dengeleme ve denetleme görevini mutlaka TMO eliyle yapmaları lazım. O konuda çok duyarlı davranılmalı. TMO piyasayadaysa, TMO piyasaya müdahil olmalı ve fiyatların aşağı gelmesi engellenmeli” diye konuştu. 

TMO’NUN AÇTIĞI SIKINTILAR

TMO’nun ne kadar fındık alacağının henüz belli olmadığına dikkat çeken Kaya,  "TMO’nun ne kadar fındık alacağı belli değil. TMO’nun fındık alımı sırasında geçen dönem üreticiye  çok büyük sıkıntılar açtı.  Randıman tespitlerinden, nem oranı tespitlerine kadar üreticiyi mağdur edip etmeyeceği gibi belirsiz sıkıntılar var. 

GÜÇLÜ BİR FİSKOBİRLİK ÜRETİCİNİN SORUNUNU ÇÖZER

 TMO fındık işine girdiği günden beri, fındıktaki sorunlar çığ gibi büyüdü. Doğru olan TMO’nun piyasadan çekilmesi ve FİSKOBİRLİK’in üretici lehine güçlendirilerek piyasada yer almasıdır. Güçlü bir FİSKOBİRLİK üreticinin sorunun çözebilir. Tabi bu mevcut yapıyla kesinlikle değil. FİSKOBİRLİK, Yeniden yapılandırma sürecine girmeli. 
Fiyatın 20 lira düzeyinde olması gerektiğini ifade ediyorum. Üretici eğer piyasanın insafına bırakılırsa bu fiyatların 13 - 14 lira seviyesine düşeneceğini tahmin ediyorum” dedi. 

GEÇEN SENEDEN DERS ALINDI

Kaya, "Fiyatın geçen dönemden ders alınarak dönem sonunda değil de bu tarihte açıklanması olumlu buluyorum. Geçen sene üretici fındığını sattıktan sonra fiyat açıklayarak, üreticiyi büyük oranda mağdur etmişlerdi. Bu dönem sezon öncesinde henüz fındık hasadı başlamadan fiyatın açıklanmasını önemli buluyorum bu dorğu bir yaklaşım" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar