Türkiye ile Katar arasında imzalanan su yönetimi anlaşması akıllarda...

Türkiye ile Katar arasında imzalanan su yönetimi anlaşması akıllarda...
Türkiye ile Katar arasında 26 Kasım 2020’de imzalanan ancak kapsamı açıklanmayan su yönetimi anlaşması da gündeme geldi. Katar’ın bir çöl ülkesi olduğuna ve su ihtiyacını deniz suyunu arıtarak karşılamaya çalıştığına dikkat çeken muhalefet, “Hangi su yönetilecek? Petrol karşılığında suyumuz Katar’a mı verilecek?” diye sordu.

TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nda, Türkiye ile Katar arasında 26 Kasım 2020’de imzalanan ancak kapsamı açıklanmayan su yönetimi anlaşması da gündeme geldi. Komisyonda CHP Milletvekili Murat Bakan, DSİ Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız’a, “Türkiye Katar’la su yönetim anlaşması yaparken bu anlaşmanın DSİ neresinde? Su bizde olduğuna göre yönetim kimde? Bu anlaşma neyin nesidir?” sorularını yöneltti. Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu, Yıldız’ın soruya yazılı yanıt vermesini istedi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen ise Katar’la imzalanan sözleşmenin birçok ülkeyle yapıldığını savunarak, “Burada yapılan anlaşma sadece havza yönetim planları, su yönetim planlarıyla ilgili birlikte çalışmak. Bizim Katar’dan bu konuda alabileceğimiz bir şey yok, bizim oraya bilgi birikimimizle katkı sağlamamız yönünde” dedi. Veysel Eroğlu da anlaşmanın, “karşılıklı bilgi alışverişi, eleman eğitimi” amacıyla yapıldığını söyledi.

"HİÇBİR BENZERLİĞİMİZ YOK"

BirGün’e konuşan CHP’li Bakan, Türkiye’nin su sorunu yaşayan bir ülke olduğunu belirterek, “Ancak su kaynakları çeşitliliği var. Katar ise tüm içme suyunu deniz suyunu arıtarak sağlayan bir ülke. Hiçbir benzerliğimiz yok. Fakat gidiyoruz, Katar ile su yönetimi anlaşması yapıyoruz” diye konuştu. Anlaşmanın detaylarına ilişkin sorulara cevap alınamadığını söyleyen Bakan, “Anlaşma kapsamında hangi projeler yapılıyor, hangi çalışmalar yürütülüyor, ne kadar kaynak ayırılıyor? Yanıt yok” dedi. CHP’li vekil şunları da kaydetti:

“Birçok ülkeyle su yönetimi anlaşmamız olduğu söyleniyor, araştırıyorsunuz, bulamıyorsunuz. ‘Başka hangi ülkeyle yapıldı bu anlaşma’ diye soruyoruz, ‘Aşağı yukarı 50-60 ülkenin elemanlarına eğitim veriyoruz’ diyorlar ama Katar dışında bir tane bile ülke ismi söyleyemiyorlar. Anlaşmanın detayları açıklansın.”


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar