Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Karışan her yerde o var

Fransız felsefeci ve liberal olarak bilinen, kimine göre de MOSSAD ajanı olarak tanımlanan Bernard-Henri Lévy

İlk olarak 2003''te Gürcistan''daki Gül Devrimi''nin destekçisi olarak tanıdığımız Lévy, 2008''de Rusya''nın Güney Osetya müdahalesine karşı çıkarak Batılı ülkeleri Ruslara karşı harekete geçmeye çağırdı.

Gürcistan''ın Batı yörüngesinde olması gerektiğine dair makaleler yazdı. İç savaşlardan önce de sonra da hep o bölgelerde bulundu. Ya doğrudan sahada ya da gizli kapılar ardında.

2011''de Suriye''deki iç savaş başladığında Esad rejimine karşı Özgür Suriye Ordusu''nu destekledi. O dönem Cannes''daki filminin gösterimine ÖSO bayrağını yüzüne sarmış iki kişiyle birlikte katılmıştı.

Aynı dönemde, Suriye''den daha önemli bir ülke olan Libya''da da görüldü. Kaddafi''ye karşı muhalifleri desteklerken, neredeyse kurulan muhalif cephenin Avrupa''daki diplomasi yüzü oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy öncülüğündeki NATO saldırısı için Avrupa ülkelerini ikna çalışmalarına yöneldi. Sonrasında da Hafter ile iyi ilişkiler kurdu.

Suriye''deki iç savaşın ilk yıllarında Türkiye''nin Suriye''deki rolünü öve öve bitiremeyen Lévy, ABD''nin Suriye müdahalesi sonrası 2014''te Suriye''nin Ayn el-Arab şehrine gitti ve PKK ile yaptığı görüşmede, ''Kürdistan''ın 2 yıl içerisinde kurulacağını söyledi.

Ancak Türkiye''nin sınır ötesi harekatları ile Levy zihniyetinin kurmaya çalıştığı koridor bertaraf edilse de tehlike hâlâ devam ediyor.

Çünkü Türkiye''nin son hamlesi ABD ve Rusya nedeniyle eksik kaldı.

Ayrıca aynı Lévy, Afrin''e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı''na karşı çıkarak Türkiye''nin NATO''dan çıkarılmasını bile dile getirmekten çekinmedi. Çünkü kurduğu oyunu bozan bir ordu ortaya çıktı.

Lévy öyle bir isim ki, hepimizin bildiği o meşhur George Soros''a bile bizzat kendi "Özgürlük Nişanını" takdim etmişti.

Ukrayna''yı "İsrail''den başka Yahudi Başkan''a sahip olan dünyadaki tek ülke" olarak tanımlayan Lévy, son olarak da Ukrayna''da görülmüştü.

Putin''e yönelik, "Şimdi onu durdurmazsak, Moldova, Polonya, Litvanya tehdit edilecek. Nükleer savaş korkusundan vazgeçilmeli" açıklaması yapmıştı.

Maalesef ki bu Lévy''in ismini daha çok duyacağız gibi görünüyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları