Kardak krizinde Tansu Çiller ona danışmıştı... Eski askerden çok konuşulacak öneri!

Kardak krizinde Tansu Çiller ona danışmıştı... Eski askerden çok konuşulacak öneri!
Yunanistan ile Kardak krizinin yaşandığı dönemde Başbakan Tansu Çiller'in danıştığı asker, Deniz hukukçusu ve son olarak Danıştay üyeliği görevinde bulunan Ali Kurumahmut, önem atfedilebilecek bir durum ortaya çıkması durumunda Meis Adası'nın batısında ve doğusunda bulunan iki adanın egemenlik statüsünün tartışmaya açılması gerektiğini söyledi.

Yunanistan ile Kardak krizinin yaşandığı dönemde Başbakan Tansu Çiller'in danıştığı asker, Deniz hukukçusu ve son olarak Danıştay üyeliği görevinde bulunan Ali Kurumahmut, Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk'e çok önemli açıklamalarda bulundu. 

Kurumahmut, Kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge'ye ilişkim olarak Yunanistan'a ait Meis Adası'na önem atfedilebilecek bir durum ortaya çıkması durumunda, Türkiye'nin Meis Adası'nın batısında yer alan Karaada ile doğusunda bulunan Fener Adası'nın egemenlik statüsünü tartışmaya açması gerektiğini savundu.

Saygı Öztürk'ün Sözcü gazetesinde yer alan köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Son gelişmelere göre Doğu Akdeniz'de neler yapılması gerektiğini Ali Kurumahmut'tan dinliyorum:

-Hazırlanacak bir ulusal düzenlemeyle Doğu Akdeniz'de karasularımızın 12 deniz mili olduğu vurgulanarak, Birleşmiş Milletler'e bildirilen Türk Kıta Sahanlığı, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) olarak ilan edilmeli.

-Türk Arama ve Kurtarma Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmalı. Doğu Akdeniz'deki arama kurtarma sorumluluk sahamız, kıta sahanlığı ve MEB sorumluluk sahası ile çakışacak şekilde güneye genişletilmeli. (Bu konuyu araştırdığımda yakında bir yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe konulacağını ve alan genişletilmesinin yapılacağını öğrendim.)

-Kıta sahanlığı ve MEB'ye ilişkin olarak Yunanistan'a ait Meis Adası'na önem atfedilebilecek bir durum ortaya çıkarsa, Türkiye Meis Adası'nın batısında yer alan Karaada ile doğusunda bulunan Fener Adası'nın egemenlik statüsünü tartışmaya açmalı.

-Türkiye, Doğu Akdeniz'de ilan edeceği MEB'ye etkin bir acil müdahale hizmeti verebileceği ulusal sistem kurup faaliyete geçirmeli.

(...)

Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de öncelikli olarak yapması gereken düzenleme ve uygulama, karasularının 12 mil olduğunu Birleşmiş Milletler'e ve uluslararası topluma ilan etmesidir. Ali Kurumahmut 'Doğu Akdeniz'in yarısında 6 mil, yarısında 12 mil karasuyu uygulamasının, haklarımız ve ulusal çıkarlarımız bakımından da, politik, stratejik ve hukuki olarak izahı yoktur' diyor. Yani, ihmaller zincirini ortaya koyuyor.

Doğu Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip bir kıta ülkesi olan Türkiye'nin, ilan edilmiş bir MEB'si yok. Ali Kurumahmut 'Türkiye, daha fazla gecikmeye fırsat vermeden, Birleşmiş Milletler'e bildirilen Doğu Akdeniz Türk kıta sahanlığını, yayınlayacağı bir ulusal düzenleme ile MEB olarak da ilan etmeli ve bunu uluslararası topluma bildirilmeli' görüşünü ısrarla vurguluyor. Gerisi yetkililerin atacağı adımda."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar