Karar Resmi Gazete’de yayımlandı! Kredi borcu olanlar dikkat!

Karar Resmi Gazete’de yayımlandı! Kredi borcu olanlar dikkat!
Kamu veya özel bankalara gecikmiş kredi borcu olanlara bir iyi bir kötü haber geldi. Gecikmiş kredi borçlarına uygulanan temerrüt faizlerinin oranları ve tahsili masrafları için ödenen asgari gider tutarı değişti. 2022 yılı için temerrüt faiz oranları düşürülürken asgari tahsili masraf tutarı artırıldı.

2022 yılı için uygulanacak yeni temerrüt faiz oranları ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı ve Merkez Bankası’nın (TCMB) mal ve hizmet tedarikinde geç ödemelerde uygulanacak temerrüt faiz oranı ve alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarına ilişkin karar yürürlüğe girdi. İşte detaylar...

Merkez, mal ve hizmet tedarikinde geç ödemelerde uygulanacak temerrüt faiz oranını yüzde 17,25, alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarını da 555 lira olarak belirledi.

Söz konusu temerrüt faiz oranı, geçen yıl yüzde 18,25 ve asgari giderim tutarı da 385 lira düzeyinde uygulanıyordu.

1 OCAK’TAN İTİBAREN GEÇERLİ

Kararda, şöyle denildi:

“Türk Ticaret Kanunu uyarınca mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu hallerde uygulanacak faiz oranı yıllık yüzde 17,25, alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarı 555 lira olarak tespit edilmiştir.

Belirlenen bu oran ve tutar 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacaktır.”

TEMERRÜT FAİZ ORANI NEDİR?

Borçlunun borcunu yerine getirmekte gecikmesi durumunda ödenmesi gereken faiz olarak niteleniyor.

Temerrüt faizinin, gecikme faizi ile aynı anlamda olmadığına dikkat çeken uzmanlara göre, kredi taksitinin ödeme günü geldiğinde, borçlu bu ödemeyi geciktirirse ertesi günden itibaren öncelikle gecikme faizi işletilir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar