Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Karanlığın kucağına itildik!

Dünyayı etkileyen en büyük ekonomik krizlerden birinin adıdır Büyük Buhran, 1929''da başlayan ve 1930''lu yıllar boyunca devam eden ekonomik buhrana verilen isimdir. Buhran, Kuzey Amerika ve Avrupa''yı merkez almasına rağmen, dünyanın geri kalanında da yıkıcı etkiler yaratmıştır.

Yıkımların net ve son derece çarpıcı bir şekilde yaşandığı o yılları geride bırakmış olsak da insanlık yıllar içerisinde bu tarz yıkımlar yaşamaya devam etti. Özellikle ekonomik anlamda bir düzelme yaşıyor gibi görünsek de becerebildiğimiz tek şey hemen her şeye sahip olan ultra zenginleri ortaya çıkarmak oldu.

Yaşam alanımızı çevrelemiş markaların sahiplerinin gezegendeki yaşamı sahiplendiği bir simülasyonda yaşıyoruz. Bu durum son zamanlarda öylesine ete kemiğe büründü ki Metaverse diye bir isim de koydu kendisine.

Kısacası  daha iyi şeyler olması için gayret ettiğimiz yaşantımızda buhranlar olmaya devam etmekte. İnsanlığın yaşadığı yeni  ''Büyük Buhran'' ise duygu dünyamızı esir almış durumda. Pek çok anlamda kendimize yetiyormuşuz gibi görünsek de sosyalleşme ve keyifli vakit geçirme ihtiyacımız tatmin edilmediği zaman kendimizi çaresiz ve yalnız hissediyoruz.

Pandemiyle birlikte gelen kapanma ve sonrasında yalnızlığın giderek artması ve bunun sağlıklı bir şey olduğunu düşünmemiz bizleri daha da büyük bir karanlığın kucağına itti. İçimizdeki buhranları şimdilerde ortaya çıkarmaya başladık. Havaların ısınmasıyla birlikte sosyalleşme ihtiyacı hissettik salgınla birlikte girdiğimiz o karanlık çukurdan çıkmak adına çevremize bakınmaya başladık.

Ama her ne hikmetse çiçek böcek ve bol gıda mutluluğunu yakalamak isterken boğucu ve yapış yapış bir hava karşıladı bizi…

Maddi yıkımın ne kadar büyük olduğunu fark ettik, hoyratça kalabalıklaşan coğrafyamızda nefes alacak mekânların azaldığını gördük. Tarım arazilerinin üzerine dikilen konutların ulaşılmaz fiyatlara ulaştığına tanıklık ederken bir yandan da buraya ekilmesi gereken buğdayların başka da herhangi bir yere ekilemediğini fark edip artan ekmek fiyatlarına ağladık!

1930''lardan sonra 2022 yılında da duygusal anlamda bir buhranla karşı karşıya kaldık. Sosyal medyada atılan mesajlar , sokak röportajlarında yapılan açıklamalar, uluorta yaşanan kavgalar kat be kat arttı.

Tahammül seviyemiz inanılmaz derecede azaldı. Hemen herkes birbirine eski dönemlere ait özlemlerini anlatır oldu. Sosyal medyanın en çok etkileşim alan videosu 30 yıl öncesinin İstanbul''u oldu.

Adına ''eğlence'' dediğimiz aktivitenin nasıl olduğunu yavaş yavaş unutmaya başladığımız bir sürece girmişken kimilerinin de çıkıp adeta eğlenmenin yanlış ve kötü olduğunu söylemeleri yaşadığımız Büyük Buhran''ın  durup dururken ortaya çıkmadığını gösteriyor.

Çin''den gelmeye devam eden korkutucu salgın görüntüleri, hepatit virüsünün ülkeden ülkeye atlaması yeni yeni sağlığımıza kavuştuğumuzu düşündüğümüz yaz günlerimizi de tesiri altına almakta.

İzlemiyorsak, okumuyorsak, yazmıyorsak, tartışmıyorsak tabi ki yukarıda yazdıklarım pek çokları için bir buhran sebebi olmayacaktır. Ama günbegün artan buhranın yaydığı karanlık zaman gelince hiç şüphesiz ''çok''ları da yutacaktır.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları