Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Karadeniz 'Rus Gölü'mü oluyor?

Tarih kitaplarında Karadeniz için kullanılan ''Türk gölü'' ifadesi, Rusya''nın 14 yılda yaptığı girişimler sonrasında ''Rus gölü'' tabirine dönecek.

Bu ifade bana ait değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan''a ait.

Erdoğan, Rusya ile yaşanan uçak krizi döneminde, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg''e, "Bakın Karadeniz''de görünmüyorsunuz. Karadeniz''de görünmeyişiniz Karadeniz''i adeta Rusya''nın bir gölü haline dönüştürüyor." demişti.

Türkiye''nin Karadeniz''deki Rus yayılmacılığını NATO ile dengelemeye çalışması ayrı bir tartışma konusu iken, Rusya''nın Kırım işgali sonrası Karadeniz''de elde ettiği kazanımlar ''Rus gölü'' tabirini lugatımıza ekledi.

Ukrayna''nın doğusunda Rus ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgeden ziyade Rusya''nın Kırım''ı ilhak ederek topraklarına katması, Türkiye''yi çok yakından ilgilendiriyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye''nin en huzurlu ve komşu ülkelerle en sorunsuz olduğu Karadeniz''de, Kırım ilhakı sonrası Rusya''nın deniz alanı genişledi.

Belki dünya bu ilhakı tanımıyor ama ayı pençesini; Kırım''a konuşlandırdığı askeri birlikler, S-400 hava savunma sistemleri ve gemilerle hisseder oldu. En yakın örnek olarak Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Rusya''nın askeri  tatbikat gerekçesiyle Azak Denizi ve Kerç Boğazı''nı kapattığını açıklamıştı. Yani Moskova, Kırım  Yarımadası''nın deniz alanını da kendisine ait sayıyor.

Bu şekilde düşündüğümüzde, Karadeniz''de en fazla deniz alanına sahip olan ikinci ülke Ukrayna değil, Rusya (Birinci ülke Türkiye).

Yarımadaya konuşlandırılan S-400 hava savunma sistemleri ve 2500 km menzilli kalibreli füzelerle donatılan savaş gemileri, Rusya''nın Karadeniz''de NATO''nun olası hamlelerine karşı deniz ve hava üstünlüğünü ele geçirme planının en önemli ayağı olarak görülüyor.

Birçok uzman, 2008 yılında Gürcistan''ı işgal eden Rusya''nın, Karadeniz''de uzun sahil hattına sahip olan Gürcistan''dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto devlet Abhazya''yı tanımasını, Moskova''nın Karadeniz stratejisinin başlangıcı olarak ifade ediyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları