Karaalioğlu, Davutoğlu'nun birinci önceliğini açıkladı

Karaalioğlu, Davutoğlu'nun birinci önceliğini açıkladı
AKP'den istifa eden Ahmet Davutoğlu'nun birinci önceliğini açıklayan Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, "İstifalar Cumhur İttifakı'nın oy hesaplarını sarsacak bir gelişmedir. Birinci önceliği parti tabanı olacak." ifadelerini kullandı.

Karar gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu, Ahmet Davutoğlu'nun istifa hamlesini ve yeni parti ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

İstifaların Cumhur İttifakı'nı etkileyeceğini savunan Karaalioğlu, Davutoğlu'nun hedefinde direkt olarak AKP'li kitlenin olduğunu söyledi.

Mustafa Karaalioğlu, “Yeni fikirler, yeni partiler ve siyasi rekabet demokrasi için fırsat alanlarıdır” görüşünü dile getirdiği “Yeni renkler, yeni siyasi tablo” başlıklı yazısında şu satırlara yer verdi:

"Başlangıçta AK Parti’den yeni siyasi parti kuracak bir kopuş olacağı da tahmin edilmemişti. Siyasi denkleme bugün artık bu faktör de katılmıştır. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve arkadaşlarının ihraç sürecini durdurarak istifa kararı almaları ve bunu yeni bir parti ilanıyla birlikte yapmaları bilhassa Cumhur ittifakının oy hesaplarını sarsacak bir gelişmedir. Çünkü, Davutoğlu’nun öncelikli oy kitlesinin, lideri olarak başında seçime girdiği ve hükümetler kurduğu AK Parti tabanı olduğu bellidir.

İstifaya giden süreçte büyük çoğunluğun iştirak ettiği eleştiri ve özeleştiriler yaparak özelde AK Parti’nin, genelde ise geniş muhafazakâr tabanın duyarlılıklarına hitap etmeyi bildi. Öte yandan süreci soğukkanlı yöneterek, istifaya giden yolda bir anlamda ‘günah benden gitti’ kanaatini vermeyi başardı. Davutoğlu, bugüne kadar daha çok parti içi muhalefet alanını kullanıyordu. Şimdi partileşme süreci ilan edildi ve hem bu mesajların hem de seçmen tabanının olup bitenlere nasıl tepki vereceğini ölçebileceğimiz bir süreç başladı."

'ANKETLER BELİRLEYİCİ OLACAK'

"Böylelikle, genel siyasi oy dağılımını ve yeni partilerin toplumdaki karşılığını, tahminlerin ötesine geçip en azından anketlere bakarak tanımlama fırsatı olacaktır. Bu tablo oy dağılımını etkileyecek ama bunun kadar önemli bir etki politik söylem çeşitliliğinde görülecek. Ülkenin sorunları; ekonomi, dış politika, sosyal gerilim, adalet, hukuk gibi sektörlerde hem eleştiri hem de farklı fikirleri duyma imkanı ortaya çıkacak. Bunlar sadece bir fikir değil aynı zamanda toplum karşısında birer siyasi vaat olarak şekillenecek.

Hiç şüphesiz kolay bir yol değil ama farklılıklar, yeni fikirler, yeni partiler ve siyasi rekabet demokrasi için fırsat alanlarıdır. Sadece yeni parti için fırsat değil; özgür zeminde iktidarın muhalefetle yarışması ülke için de imkandır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar