Kandilli açıkladı: Artçı sarsıntılar 1 hafta sürebilir

Kandilli açıkladı: Artçı sarsıntılar 1 hafta sürebilir
Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremin ardından Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, basın toplantısı düzenledi. Özener, "Artçı sarsıntılar 30’un üzerine çıktı ve devam edecek. Bu artçıların birkaç gün, belki bir hafta süreyle devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Elazığ depremiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Özener, Elazığ depremiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda 6,6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Şiddeti ise merkeze yakın yerlerde 7 şiddetinde bir deprem oluyor.

Bölgede tarihi depremlere baktığımızda, son 500 yılda olan depremlere baktığımızda 7,4’e kadar olan depremler var. Bölge oldukça aktif bir deprem. Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bir bölge ve böyle depremler olması doğal. 1

900’dan 2019’a kadar olan depremlere baktığımızda 5 ile 5,9 arasında çok sayıda deprem var."

"40 KİLOMETREKARELİK BİR HAT"

"Karaktere uygun bir depremden bahsediyoruz. Tahmini 40 kilometrelik bir alandan bahsediyoruz. Depremin artçıları 75 kilometre bir alana yayılıyorlar. Artçı sarsıntılar 30’un üzerine çıktı ve devam edecek. Bu artçıların birkaç gün, belki bir hafta süreyle devam etmesini bekliyoruz.

Bölge oldukça sismik olarak aktif bir bölge. Bu sismik boşluğun dolması gibi nitelendirebiliriz. Bu depreme özel, yaklaşık bir derece, yani 5.6’lık artçı sarsıntılar görebiliriz. Bizim kaydettiğimiz en büyük 4,8 büyüklüğünde. Yetkili makamların uyarılarına uyarak, hasarlı binalara girmekten kaçınmakta yarar var.

Elazığ’da 40 kilometrekarelik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz.

Yine Doğu Anadolu fayı ve Kuzey Anadolu fayı üzerinde bu büyüklüğünde depremler sürpriz olan depremler değil. Kuzey Anadolu fayı üzerinde de sismik boşluk dediğimiz yerler var. Erzincan’ın doğusu, İstanbul depremi gibi yerlerde sismik boşluklar var. Buralarda deprem beklemek olası. Biz olur mu, olmaz mı sorusundan öte hazırlığımızı sürdürsek iyi olacak."

"ARTÇI DEPREMLER 5,5’E VARABİLİR"

Özener’in ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Doğan Kalafat ise şöyle konuştu:

"Artçı depremler yaklaşık bir hafta daha sürmesini bekliyoruz. Artçı depremler, en büyük 5,5’e varabilen artçı depremler olabilir. Özellikle deprem kaynağına yakın yerleşim yerlerinde, köylerde ağırlık olarak görülebilir. Yapılar hasar görmüşse yıkılması, daha fazla yıkıma neden olabilir. Vatandaşların uyarılara uymasını istiyoruz. Artçılar azalarak devam edecektir, bir iki gün sıklıkla olacaktır.

2011 Van’ın dışında bölgede ciddi anlamda deprem yok. İstatistiksel açıdan zaten beklediğimiz bir deprem."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar