Kanal İstanbul hakkında flaş başvuru: İmar uygulamasının iptalini istediler

Kanal İstanbul hakkında flaş başvuru: İmar uygulamasının iptalini istediler
Yeniköy sakinleri, Kanal İstanbul’un planlama sahasına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylanan imar uygulamasının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

FLAŞ KANAL İSTANBUL GELİŞMESİ: İPTALİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI!

Kanal İstanbul’a karşı açılan davalara yenileri eklenmeye devam ediyor. Yeniköy sakinleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar uygulamasının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne dün dava dilekçesini sundu. Bölge sakinlerinden Nurşen Aksoy, “Garibanların mallarını elinden almayın. Yaptığınız çok yanlış” diye seslendi. Elif Anadol da 11 yıldır Yeniköy’de yaşadığını söyleyerek, “Evimiz, yüzde 40’ı alınıp bir kilometre öteye veriliyor. Neden verildiğine dair bir açıklama da yapılmıyor” dedi.

Kanal İstanbul''a karşı dava açanları yalnız bırakmayan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan da mahkeme önünde yer aldı. Burada sözü alan avukat İsa Öztürk, Kanal İstanbul’a karşı dava açmak için son günün bugün olduğuna vurgu yaptı.

''''DAVA AÇMAKTAN BAŞKA YOL BIRAKMADILAR''''

Yapılan itirazlara herhangi bir yanıt verilmediği belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanal İstanbul projesiyle ilgili imar planlarından sonra parselasyon planları da çıkmıştı. Binlerce kişi bu parselasyon planıyla mağdur oldu, itiraz ettiler. İtirazlarına cevap beklediler. Maalesef herhangi bir cevap gelmedi. Yarın (bugün) da dava açmak için son gün. İnsanlar artık mecbur kaldılar. Evlerini, bahçelerini koruyabilmek için dava açmaktan başka idare hiçbir yol bırakmadı."

Uygulamanın hukuksuz olduğunun açık olduğunu dile getiren Öztürk binlerce kişinin itirazlarının yok sayıldığını belirterek "Binlerce kişi itiraz etti bu planlara fakat dava açan sayısı o kadar çok fazla değil. Bu da ülkenin içinde olduğu durumu, hukuka olan güvenin ne kadar sarsıldığını gösteriyor. İnsanların iktidara, idareye ve hukuka olan güveninin sarsıldığının açık bir göstergesi. Yapılan uygulamayla kendilerince bir şehir hayal etmişler ve burada yaşayan insanları yok saymışlar. Yapılan parselasyonlar 25 bin ve 30 bin metrekare. Oysa burada bir hayat var. İnsanların evi var, bahçeleri var. Kimisinin tarlası var" diye konuştu.

''''İYİ PARTİ OLARAK VATANDAŞIN YANINDAYIZ''''

İYİ Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Aysel Kırali de Yeniköy halkının yanında olacaklarını belirterek, “Ben ve arkadaşlarım, bugün Kanal İstanbul projesinde, buradaki vatandaşların mağduriyetinin yanında olduğumuzu göstermek üzere geldik. Kanal İstanbul projesi aslında bir proje bile değil. Birçok ayağında bir sürü problem var ama bugün burada bulunma nedenimiz, biraz önce avukatımızın da bahsettiği gibi buradaki vatandaşların haksız yere mağdur edilmeleridir. Ben ve arkadaşlarım, İYİ Parti olarak vatandaşlarımızın yanındayız ve destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

''''BÜYÜK BİR RANT PROJESİ''''

CHP İstanbul İl Başkanlığı Kent ve Doğa Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Güler Işıkcevahir ise şöyle konuştu:

"Bilim insanlarının, meslek odalarının en çok da İstanbul halkının karşı durduğu 350 milyon metrekare alan ve 6 ilçeyi kapsıyor gibi gözüken Kanal İstanbul ile ilgili bu planların aslında tüm kenti, hatta Trakya’yı da kapsadığının farkındayız. Bu planlarda neler var? Doğa talanı var. Büyük bir rant projesidir. Tarihi alanlarımız yok ediliyor. Su havzalarımız yok ediliyor. Tarım alanlarımız yok ediliyor. En önemlisi de ekonominin de bu kadar dipte olduğu bugünlerde ekonomiye de çok büyük bir zarar verecektir. Bir deprem gerçeği de var biliyorsunuz. Bu yatırımın aslında İstanbul’da olası bir depremde yıkılmak üzere olan binalar üzerinde kurulmasını daha doğru bulurduk. Biz de İstanbul İl Başkanlığı olarak bu planın karşısındayız, halkın yararına olmayan bütün planların karşısında olduğumuz gibi. En başta bölge halkının ve İstanbul halkının yanında olduğumuzu belirtmek isterim."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar