Kahin dizi The Simpsons George Floyd ölümünü de bildi mi?

Kahin dizi The Simpsons George Floyd ölümünü de bildi mi?
ABD'de ırkçı polis tarafından öldürülen George Floyd'un ölümünün önceden bilindiği iddia edildi. 'Kahin dizi' olarak da bilinen ünlü Amerikan çizgi dizisi The Simpsons'ın George Floyd'un ölümü önceden bildiği bilgisi sosyal medyada hızla yayıldı. Peki, iddialar doğru mu? The Simpsons, George Floyd'un ölümünü önceden mi bildi? İşte ayrıntılar...

ABD'de ırkçı polis tarafından öldürülen Afrika kökenli Amerikalı George Floyd'un ölümünün önceden bilindiği iddia edildi. 'Kahin dizi' olarak da bilinen ünlü Amerikan çizgi dizisi The Simpsons'ın George Floyd'un ölümü önceden bildiği bilgisi sosyal medyada hızla yayıldı. Peki, iddialar doğru mu? The Simpsons, George Floyd'un ölümünü önceden mi bildi? İşte ayrıntılar.. 

İlk bölümü 17 Aralık 1989 tarihinde yayınlanan ve hala da devam eden Amerikan televizyon çizgi dizisi The Simpsons yine gündem oldu. Geleceği bilen çizgi film olarak adlandırılan Simpsonlar'ın bazı gerçek olayları önceden tahmin etmesine bir yenisi daha eklendi.

Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan bir iddiaya göre The Simpsons adlı çizgi dizi, ABD’de George Floyd’un bir eyalet polisi tarafından öldürülüşünü önceden bildi. The Simpsons’ın 1990’larda yayınlanan bir bölümünden olduğu iddia edilen görselde, dizinin karakterlerinden Şef Clancy Wiggum’un, George Floyd’un temsil edildiği bir bireyin boynuna dizini bastırdığı, Lisa Simpson’ın da elinde “George için adalet” yazılı bir pankart taşıdığı görülüyor. Görsel, Simpsons’ın Floyd olayını önceden tahmin ettiği sanılarak birçok kullanıcı tarafından paylaşıldı. Ayrıca bir polis merkezinin yanan görüntüsü de paylaşılarak, dizinin olayları öngördüğü öne sürüldü. 

icerik1.png

Peki, gerçekten de Simpsonlar George Floyd'un öldürülmesini önceden bildiği iddiası doğru mu?

PEKİ İDDİALAR DOĞRU MU?

Teyit.org'un aktardığı bilgilere göre iddialar gerçeği yansıtmıyor. George Floyd’un bir polis memuru tarafından öldürüşünü temsil eden görsel, The Simpsons’ta yayınlanan bir bölümden değil, yakın zamanda bir karikatürist tarafından George Floyd anısına çizilmiş. Yanan karakol görseli ise The Simpsons’ın 1999 yılında yayınlanan bir bölümünden alınmış. Ancak bölümde bir protestoya gönderme yapılmıyor.

BİR KARİKATÜRİSTE AİT

The Simpsons dizisinin bir bölümünde yer aldığı iddia edilen görsel Yuri Pomo isimli bir karikatüriste ait. Çizimin sağ alt köşesine dikkatli bakıldığında da Yuri Pomo ismi görülebilir. Karikatürist Yuri Pomo, Instagram hesabından 30 Mayıs 2020 tarihinde paylaştığı çizimine eklediği açıklamada George Floyd’un anısına, Simpsonlar üzerinden mesaj vermek istediği için çizdiğini vurgulamış. Ayrıca Lisa Simpson’ın elinde taşıdığı ‘George için adalet’ yazan afiş de Floyd’un ölümü üzerine düzenlenen gösterilerde protestocular tarafından taşınan afişin temsili olarak çizilmiş hali.

icerik2.png

Pomo, George Floyd’u konu edindiği başka çizimlerini de Instagram hesabından (@yuripomo) paylaşmış. Ayrıca Instagram hesabında Simpson’ların ve başka çizgi dizilerin karakterlerinin yer aldığı farklı çizimler de mevcut. Diğer yandan Yuri Pomo da kendisine gelen yorumlara yanıt olarak, defalarca söylemesine rağmen insanların çizimin The Simpsons dizisine ait olduğuna inandıklarını ifade etmiş.

icerik3.jpg

Yanan polis merkezi görseli kullanılarak da çizgi dizinin ABD’de yaşananları tahmin ettiği ileri sürülmüş. Yanan polis merkezi görseli The Simpsons’ın 1999 yılında yayınlanan 11. sezon “Hello Gutter, Hello Fadder” adlı altıncı bölümüne ait. Bölümün konusu Homer Simpsons’ın kısa süren şöhreti ve farkındalıkları. Polis merkezinin yandığı sahne ise Homer’in işe geç kaldığı ve yetişmeye çalıştığı sırada polisin durdurması üzerine espri amacıyla gösteriliyor. Herhangi bir toplumsal olay ya da isyana gönderme yapılmıyor. 

Diğer yandan olayların başladığı Minneapolis’de eylemler sırasında bir karakol binasının ateşe verildiği doğru ancak iddiada yer alan yanan bina görüntüsü bir karakola ait değil. Görüntü 27 Mayıs tarihinde Minnesota’daki bir konutta protestolar sırasında çıkan yangını gösteriyor.

Doğrulama platformu Snopes da The Simpsons dizisinin George Floyd’un öldürülüşünü önceden bildiği iddialarını yanlışladı.

1989 yılından bu yana yayınlanan The Simpsons gelecekteki olayları önceden bildiği iddiasıyla birçok kez gündeme geldi. Amerikan yapımı çizgi dizi bir ailenin başına gelen ilginç olayları konu ediniyor. Bölümlerinde gündemdeki olaylara da yer vermesi nedeniyle olayları önceden tahmin ettiği gibi iddiaları sıklıkla ortaya atılıyor. Daha önce de The Simpsons’ın koronavirüs salgınını önceden bildiği gibi iddialar da ortaya atılmıştı. Teyit, ele aldığı analizlerle The Simpsons dizisi ve kehanetleri hakkındaki iddiaların doğru olmadığını da ortaya koydu. 

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Minneapolis kentinde Derek Micheal Chauvin adlı bir polis memuru siyah Amerikalı George Floyd’u gözaltına alırken diziyle boynuna bastırarak onun ölümüne neden olmuştu. Yayınlanan görüntülerde, polis memuru Chauvin’in diziyle Floyd’un boğazına bastığı sırada Floyd “nefes alamıyorum” dediği görülüyordu. Bu görüntüler ABD’de infial yaratmış, Floyd’un ölümüyle birlikte ABD’de ırkçılığa karşı protesto gösterileri başlamıştı. Protestolar sırasında bazı kentlerde polis ve göstericiler arasında çok sayıda çatışma çıktı. Araçların, binaların kundaklandığı protestolarda polis göstericilere sert müdahalede bulundu. Olaylar üzerine ABD’de çok sayıda kentte sokağa çıkma yasağı uygulandı; ancak protestolar yasağa rağmen devam ediyor. Floyd’un ölümüne tepki olarak düzenlenen eylemlerde protestocular ‘George için adalet’ (justice for George) ‘siyahların yaşamları değerlidir’ (black lives matter) gibi yazılı pankartlarla mesaj da verdiler. 

Sonuç olarak The Simpsons isimli çizgi dizinin ABD’de George Floyd’un bir polis tarafından öldürüşünü önceden bildiği doğru değil. George Floyd’un ölüm anının temsil edildiği çizim bir karikatüriste ait. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar