“Kadın cinayetlerinin yüzde 45’i tahrik ve iyi hal indirimine giriyor”

“Kadın cinayetlerinin yüzde 45’i tahrik ve iyi hal indirimine giriyor”
CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer artan kadın cinayetleri ile ilgili TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi. Yüceer, kanun teklifinde kadın cinayetlerinde faillerin yüzde 45’i tahrik ve iyi hal indirimlerinden faydalandığını belirtti.

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer artan kadın cinayetleri ile ilgili TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer teklifinin gerekçesinde Türk Ceza Kanunu’nun 82. maddesinin 1. fıkrasında eski eş ve nişanlılar tarafından işlenen cinayetlerin müebbet hapis cezası ile cezalandırıldığına dikkat çekti.

Yüceer kasten öldürme suçunun Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, gebe olduğu bilinen kadına karşı işlendiğinde failin ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla yargılanacağının altını çizerek bunun eş ve nişanlıya işletilmemesinin çelişkili olduğunu belirtti.

7 YILDA 798 KADIN EŞLERİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

CHP Tekirdağ milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili Candan Yüceer, Uluslararası Sözleşmeler ve ulusal mevzuatımızdaki düzenlemelere karşın ülkemizde kadın cinayetlerinin önünün alınamadığını ve hemen her gün kadınların eşleri, eski eşleri veya nişanlıları tarafından öldürüldüğünü ifade etti. 

Teklifinde 2014 yılında yapılan bir araştırmaya yer veren Yüceer, araştırmaya göre kadın cinayetlerinde faillerinin yüzde 28,5’ini eşler, yüzde 6,62’sini eski eşler oluşturmaktadır. Kadın sivil toplum örgütü verilerine göre 2010-2017 yılları arasında 798 kadın eşleri tarafından öldürülürken, 134 kadın eski eşleri tarafından öldürüldüğü belirtildi. 

KADIN CİNAYETLERİNİN YÜZDE 45’İ TAHRİK VE İYİ HAL İNDİRİMİNE GİRİYOR

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili Candan Yüceer, kanun teklifinde kadın cinayetlerinde faillerin yüzde 45’i tahrik ve iyi hal indirimlerinden faydalandığını vurguladı. Yüceer, “Kadın sivil toplum örgütlerinin medyaya yansıyan haberler üzerinden yaptığı araştırmaya göre, kadın cinayetlerinde, faillerin yüzde 45’i tahrik ve iyi hal indirimlerinden faydalanmaktadır. Yargıda var olan bu eğilim nedeniyle her yıl yüzlerce kadın sözde aile haysiyeti, namus, şeref gibi kavramların arkasına saklanılarak ve örf, adet, gelenek gerekçe gösterilerek eski eşleri veya nişanlıları tarafından katledilmekte ve failler hafifletilmiş cezalarla kurtulmaktadır. Bu durum kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine adeta davetiye çıkarmaktadır.” dedi 
Çeşitli indirimlerle ceza sürelerinin düşürülmesinden dolayı kanunun yeterince caydırıcı olmadığını kaydedildi. Yüceer teklifinde “ Özellikle, faillerin eski eşlerine dönük kasten öldürme eylemleri yönünden yapılan cezai indirimler ile infaz kanunundan kaynaklı olarak infaz sürelerinin sınırlılığı ceza yargılamasının caydırıcılığını azaltmakta, toplumda adalete olan güveni, inancı sarsmaktadır” dedi.

Yüceer teklifi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 82’nci maddesi değiştirilerek, son aylarda, ülkemizde gittikçe artan bireysel şiddet olayları yönünden mağdurları ağırlıkla kadınlar olan kasten öldürme suçu yönünden yasada öngörülen müebbet hapis cezasının boşandığı eşe ve nişanlıya karşı işlenmesi halinde de cezanın “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası olarak düzenlenmesini teklif etti. 

Yüceer’in teklifinde 82. maddenin d bendinin değiştirilerek aşağıdaki şekilde kanunlaşmasını istedi:

d)  “Üstsoy veya altsoydan birine eşe veya kardeşe, boşandığı eşe veya nişanlıya karşı işlenmesi hâlinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar