Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Eylül ayında 26 kadın, erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Eylül ayında 26 kadın, erkekler tarafından öldürüldü
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadın cinayetlerine ilişkin Eylül 2021 Raporu'nu açıkladı. Rapora göre geçen ay 26 kadın cinayeti yaşandı, 19 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

Eylül ayında 26 kadın öldürüldü

Öldürülen 26 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istediği için öldürüldü.

Raporada "Öldürülen 26 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 10’u da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor" denildi.
 
Raporda yer alan bazı veriler ise şöyle:

26 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 6’sı birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i akrabası tarafından öldürüldü. Kadınların 18’i evinde, 2’si arazide, 1’i sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i otelde öldürüldü. 3 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 69’u evlerinde öldürüldü. Kadınların 9’u ateşli silahlarla, 8’i kesici aletlerle, 4’ü boğularak, 2’si yüksekten atılarak, 2’si darp edilerek, 1’i yakılarak öldürüldü.
Kadın cinayetlerinde son 10 yılda üç kat artış

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yayımladığı 2020 yılı raporuna göre, kadın cinayetleri son 10 yılda 3 kat arttı.

En çok kadın cinayeti 2019 yılında 474 kişi ile gerçekleşti. 2020 yılında ise aralık ayı verileri hariç 436 kadın öldürüldü.

Türkiye'deki kadın cinayetleri için Amsterdam'da eylem

Kadına karşı şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı eylemlerinin sembollerinden biri olan kırmızı ayakkabılar Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Dam Meydanı'ndaydı.

10 Nisan 2021 tarihinde meydana yerleştirilen 35 çift kırmızı ayakkabı ile Türkiye'de sene başından bu yana cinayete kurban giden kadınlar anıldı ve kadına karşı şiddet protesto edildi. Eylemi Hollandalı sanatçı Stella Bergsma ve köşe yazarı Yeşim Candan organize etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar