Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Johnson'un sürpriz ziyaretinin anlamı…

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna''ya önceden açıklanmayan sürpriz bir ziyarette bulundu. Bu o kadar büyük bir olay ki ziyareti bir kenara bırakın, Johnson''un sokaklarda attığı her adım Ukrayna''ya olan sonsuz destekten öte Rusya''ya karşı beslenen karşıtlığın göstergesi ve İngiltere''nin dış politik vizyonunun işareti.

İngilizler, Avrupa''nın soft power yaklaşımını hard power ile değiştiriyor…

Brexıt sonrası kabına sığmayan bir İngiltere ile karşılaştık. Dış politikada aktif, hedefi belli ve bana kalırsa Avrupa''yı zaten geçtim, ABD''den bile daha gerçekçi. Avrupa''nın demokratik değer safsatalı ılık dış politikasından da ABD''nin Ortadoğu''ya takılıp asıl tehlikeyi fark edememesinden de uzak.

Öyle bir gerçeklik ki bu; Başbakan Johnson''un Ukrayna''nın başkenti Kiev sokaklarında olması, günler önce füzelerin yağdığı sokaklardaki havayı solmak kadar.

Rusya''nın Ukrayna işgali başlamadan aylar hatta yıllar önce medya ve bürokratlar aracılığıyla tehlikeye işaret eden İngiltere, Rusya''yı Avrupa için en büyük düşman olarak görmekten bir an olsun bile vazgeçmedi.

Avrupa Birliği''nden ayrılıp Anglo-sakson sınırlarını daha net çizse de Rus tehlikesinin göz ardı edilmesinin feci sonuçları olacağı konusunda kıta Avrupa''sını uyarmaktan bir an olsun bile geri durmadı. Hint-Pasifik''te Çin''e karşı AUKUS''u, savaş öncesi Rusya''ya karşı Ukrayna ve Polonya ile üçlü ittifakı kurdu.

Çünkü her ne kadar NATO, ABD ve İngiltere''nin öncülüğünde gibi görünse de bir üye ülke istemezse adım atmak mümkün olmuyor. Şu anki tabloda Türkiye olarak en büyük avantajımız, Başbakan Johnson''ın öncülüğündeki İngiltere''nin Türkiye ile askeri, ekonomik ve diplomatik ilişkilerinin iyi olması, Türkiye''nin bölgesel gücünün farkında ilerlemesi.

Dünyanın tehdit algısı Çin ve Rusya''ya kaydıkça, bu tehdit algısı da ABD değil de İngiltere öncülüğünde gerçekleşirse güzel günler görmemiz hayali olmaz.

Kesin ve keskin ifadeler kullanmam bilirsiniz. Ancak Başbakan Johnson''un Ukrayna ziyareti söylemlerin ötesinde gördüğüm en radikal adım ve her şeyin değişeceğinin en somut kanıtı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları