Joe Biden ABD'nin 46'ncı Başkanı olarak göreve başlıyor

Joe Biden ABD'nin 46'ncı Başkanı olarak göreve başlıyor
Geçen yıl 3 Kasım'da gerçekleştirilen seçimleri kazanarak görevdeki Donald Trump'ı mağlup edip 46'ncı ABD Başkanı seçilen Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris, az önce yeminlerini etti. Bu yılki tören korona virüs ve 6 Ocak'taki kanlı Kongre baskını nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlendi.

Dünyanın gözü ABD'de... Başkent Washington DC'de 20 Ocak günü oldukça hareketli geçiyor. ABD'nin 46'ncı Başkanı seçilen Demokrat Joe Biden, bugün 6 Ocak'taki kanlı baskına tanıklık eden Kongre binasının önünde kurulacak platformda yemin ederek göreve başlayacak. Başkan Yardımcısı seçilen ilk kadın ve ilk siyahi olarak tarihe geçen Kamala Harris de Biden ile birlikte yemin edecek.

25 BİN ASKER GÖREV YAPIYOR

6 Ocak'ta Başkan Donald Trump yanlıları tarafından basılan ve beş kişinin hayatına mâl olan Kongre binası eylemleri nedeniyle Washington'da üst düzey güvenlik tedbirleri alınmış durumda. Ulusal Muhafızlar başkente konuşlandırıldı. Joe Biden'ın göreve başlama töreni için yaklaşık 25 bin asker görev yapıyor.

JOE BIDEN KÜRSÜYE ÇIKTI

Yemin metnini okuyan ABD'nin 46'ıncı Başkanı Joe Biden, konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Biden konuşmasında şunları söyledi:

Değerli konuklar, ABD vatandaşları, bugün ABD'nin günü, tarihe geçecek bir gün. ABD yıllardır her zaman bir potada sınanmıştır ve bu sınamaların üstesinden gelmiştir. Bugün de demokrasinin zaferini görüyoruz. Halkın iradesi dinlenmiş ve demokrasinin bir kez daha değerli olduğu görülmüştür. Bugün dostlarım, demokrasi kazanmıştır. Biz ulus olarak birleştik, barışçıl yetki transferini yüzyıllardır yaptığımız gibi başardık. Her iki partiden seleflerime teşekkür etmek istiyorum. Anayasamızın dayanıklılığının ne kadar güçlü olduğunun farkındayım. Başkan Carter da bunun farkında. Kendisiyle telefonda görüştüm. Yaptığı hizmetlerden dolayı selamlıyorum. İlk kez Bush'un ettiği yemini ettim. ABD'nin hikayesi birey olarak bağlı değildir. Bu hepimizin hikayesidir. Bu çok büyük bir ulus. Biz iyi insanlarız. Savaşta ve barışta o kadar çok ilerleme sağladık ki. Ama yine de ilerlememiz gereken çok yol var.

ABD'DE YENİ DÖNEM

Joe Biden ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı huzurunda yemin ederek görevine resmen başladı. Başkan, Anayasa'da da yer alan şu yemin metnini tekrarladı: "ABD’nin başkanlık görevini sadakatle yürüteceğime ve elimden gelenin en iyisini yaparak ABD Anayasasını muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma yemin ederim."

JENIFFER LOPEZ SAHNEDE

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yemin metnini okumasının ardından ünlü sanatçı Jennifer Lopez, şarkı söyledi. Lopez, Woody Guthrie'nin efsaneleşmiş şarkısı 'This Land is Your Land"i seslendirdi.

KAMALA HARRIS YEMİN ETTİ

ABD'nin ilk kadın ve siyah Başkan Yardımcısı Kamala Harris de yemin metnini okudu.

LADY GAGA SAHNEYE ÇIKTI

Lady Gaga ABD Milli Marşı'nı okudu.

MOR RENK DİKKATLERDEN KAÇMADI

Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve çok sayıda üst düzey yetkilinin tören için mor renk ağırlıklı elbiseler giymesi dikkatlerden kaçmadı. Mavi ve Kırmızı renklerin bir birleşimi olan Mor renk ABD'de Demokratların sembolü olarak görülüyor. Uzmanlar bu jestin işbirliği çağrılarını yansıttığını belirtti.

kamala.jpg

PENCE KONGRE'YE GELDİ

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray'dan ayrılan ve Andrews Havaüssü'nde bir veda konuşması yapan Başkan Donald Trump'ın yanında değildi. Pence ve eşi, Joe Biden'ın yemin törenine geldi.

HARRIS'E EŞLİK EDEN KAHRAMAN

6 Ocak'taki kanlı Kongre baskınında Trump yanlısı güruhu Senato odalarından uzaklaştırdığı için "kahraman" olarak görülen polis memuru Eugene Goodman, yemin töreni sırasında Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e eşlik etti.

BIDEN'DAN TEŞEKKÜR MESAJI

Joe Biden, Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Yeni ABD lideri olmak için dakikalar sayan Biden, eşine yönelik "Seni seviyorum Jill ve önümüzdeki bu yolculukta benimle birlikte olduğun için daha müteşekkir olamazdım" ifadelerini kullandı.

ESKİ BAŞKANLAR TÖRENDE

Eski başkanlar Barack Obama ve Bill Clinton ile eski 'first lady'ler Michele Obama ve Hilary Clinton, Joe Biden'in yemin törenine katılmak için Kongre binasına geldiler. Eski başkan George Bush ve eşi Laura Bush da törene katıldı. Biden, Obama yönetiminde başkan yardımcısı görevindeydi...

obama.jpg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar