Jeoloji Mühendisleri Odası: "Kanalı bırak depremlere bak"

Jeoloji Mühendisleri Odası: "Kanalı bırak depremlere bak"
Jeoloji Mühendisleri Odası “Ülke kaynaklarının Kanal İstanbul gibi bu ülke insanına hiçbir faydası olmayacak projelere harcanmasına değil, halkımızın sağlıklı ve güvenli yaşamasına ayrılması gerektiğini ifade ediyoruz” çağrısı yaptı.

TMMOB’a bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Elazığ’daki depremin ardından bir açıklama yaptı.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre ‘Kanalı bırak, depremlere bak: Deprem bu kez de Elazığ ve Malatya’yı vurdu’ başlıklı açıklamada Elazığ’ın içinde bulunduğu Doğu Anadolu Fay Zonu’nun uzun süredir enerji biriktirdiği ve yıkıcı bir depreme neden olacağı konusunda hükümeti birçok kez uyardıkları hatırlatıldı.

Açıklamanın satır başları şöyle:

18 ŞEHİR MERKEZİ AKTİF DEPREM KUŞAĞI ÜZERİNDE

- (Elazığ’daki ) Afet, düşük standartlarda, sağlıksız ve yasa dışı bir yapılaşma, ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşme, bilimsel normlara dayalı olmayan arazi kullanımı ve yer seçimi kararları, etüt, proje ve yapı üretim süreçlerindeki denetimsizlik sonucu ortaya çıkmıştır.

-Aktif fay hattı üzerinde 18 il merkezi, Elazığ depreminin yaşandığı 80’ini aşkın ilçe merkezi, ilk belirlemelere göre 502 köy bulunuyor.  Fay hatları üzerindeki alanlar yapılaşmaya kapatılmalı, öncelikle söz konusu yerler olmak üzere kentsel dönüşüm başlamalı.

-Aktif fay hatları üzerine bina inşa edilmesi yasaklanmalı veya özel jeolojik araştırmalardan sonra bina inşa edilip edilmeyeceğine karar verilmeli.

-Afet zararlarının azaltılmasını esas alacak şekilde ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ hakkındaki kanuni düzenlemeler yeniden düzenlenmeli.

-Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesine alınmalı, deprem araştırmaları ve alınacak önlemler bütünlüklü olarak koordine edilmelidir. 

– Depremlerle mücadele etme amacıyla başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, tüm belediyelerde “Jeolojik-Jeoteknik Araştırma şube Müdürlükleri veya Daire Başkanlıkları” kurularak kentsel altyapı ve üstyapının afet duyarlı bir anlayışla “etüt, planlama, projelendirme, yapı üretim ve denetim” süreçleri kontrol altına alınmalı.

RAPOR HAZIRLANACAK

İlgili açıklamanın sonuç kısmı şöyle:

“Bir doğa olayı olan depremlerin afete dönüşmemesinin ve dolayısıyla deprem zararlarının azaltılmasının mümkün olduğunu belirtiyor; ülke kaynaklarının Kanal İstanbul gibi bu ülke insanına hiçbir faydası olmayacak projelere harcanmasına değil, halkımızın sağlıklı ve güvenli yaşamasına ayrılması gerektiğini ifade ediyoruz. Odamızın oluşturacağı teknik bir heyetin yerinde yapacağı incelemeler sonucunda hazırlayacağı rapor kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır. “

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar