İzmir'de deniz seviyesi 1,9 metre yükseldi

İzmir'de deniz seviyesi 1,9 metre yükseldi
ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi, İzmir depreminde bölgede yaşanan mini tusunamiye ilişkin verileri açıkladı. Açıklamaya göre, "Dalga, bu bölgede kıyıdan içeriye doğru 820 metre kadar ilerlemiş ve deniz suyu sakin seviyesine göre 1.9 metre kadar yükselmiştir1" bilgilerine yer verildi.

İzmir'de deniz seviyesi yükseldi

ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi, İzmir depreminde bölgede yaşanan mini tusunamiye ilişkin verileri açıkladı. ODTÜ açıklamasında, "Deniz tabanında meydana gelen çökmeye bağlı oluşan tsunami 15-20 dakika içerisinde kıyıya ulaşmış ve Akarca ile Sığacık arasındaki bölgede kıyılarda hasara neden olmuştur. Dalga, bu bölgede kıyıdan içeriye doğru 820 m kadar ilerlemiş ve deniz suyu sakin seviyesine göre 1.9 m kadar yükselmiştir” denildi.

Depremin, ilk çözümlemelere göre depremin Ege Denizi'nde Sisam Adası'nın kuzeyinde yer alan doğu-batı doğrultusunda uzanan normal mekanizmalı bir fay üzerinde meydana geldiği değerlendirilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: 

"DENİZ SEVİYESİ 1,9 METRE YÜKSELDİ"

"Hasarın deprem merkez üssüne 70 km mesafede bulunan Bayraklı ilçesinde yoğunlaştığı, yıkılan binaların çok katlı betonarme yapılar olduğu, bölgedeki yerel yumuşak zemin koşullarının ve yapısal yetersizliklerin gözlemlenen hasar üzerinde etkili olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, deniz tabanında meydana gelen çökmeye bağlı oluşan tsunami 15-20 dakika içerisinde kıyıya ulaşmış ve Akarca ile Sığacık arasındaki bölgede kıyılarda hasara neden olmuştur. Dalga, bu bölgede kıyıdan içeriye doğru 820 m kadar ilerlemiş ve deniz suyu sakin seviyesine göre 1.9 m kadar yükselmiştir.”

"YER İVMESİ DEĞERİ DÜŞÜK"

AFAD verilerine göre, İzmir-Seferihisar açıklarında meydana gelen depremde ana şoku saptayan 33 adet kuvvetli yer hareketi kayıt istasyonu bulunduğu bildirilen açıklamada, depremin merkezine 43 km mesafede yer alan Kuşadası istasyonunda Kuzey-Güney bileşeni 0.18 g büyüklüğünde olan yer ivmesi ölçüldüğü aktarıldı. Bu değerin, mevcut deprem tehlike haritasına göre verilen tasarım depremi maksimum yer ivmesi değerinin yarısından düşük olduğuna dikkat çeken ODTÜ Deprem Merkezi açıklamasında, "Bina hasarlarının en fazla yoğunlaştığı İzmir Bayraklı'da bulunan iki AFAD istasyonunda ölçülen maksimum yer ivmesi değerleri 3513 nolu istasyonda (alüvyon) 0.11 g ve 3514 nolu istasyonda (kaya) 0.04 g civarındadır. Bu değerler de tasarım yer ivmesi değerlerinden oldukça düşüktür" denildi.

Açıklamada ODTÜ olarak bölgede deprem kaynağı ve mekanizmasının açıklanması, yapısal hasarın dağılımının ve nedenlerinin araştırılması, zemin koşullarının yapı hasarına etkisi ve bölgedeki diğer yapı türlerinin performansının araştırılması yönünde çalışmalara başlandığı da vurgulandı.

(ANKA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar