İYİ Partili Yokuş: "Ülke olarak tıbbi malzeme sıkıntısı yaşıyoruz

İYİ Partili Yokuş: "Ülke olarak tıbbi malzeme sıkıntısı yaşıyoruz
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, tıbbi malzeme tedariki ile ilgili yaşanan sorunları gündeme taşıdı.

GÜNBOYU VOLKAN AKSU

Daha önce medikal ve tıbbi cihaz satışı yapan firmaların temsilcileriyle bir araya gelen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, medikal sektörünün kamu hastanelerine ürün tedariki sağlamasına rağmen alacaklarını temin edemediğini belirtmişti. İYİ Partili Yokuş, bir kez daha tıbbi malzeme tedariki ile ilgili konuştu ve “Ülke olarak tıbbi malzeme sıkıntısı yaşıyoruz.” dedi.

İYİ Partili Yokuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tıbbi malzeme tedarikçileri bugünden itibaren devlet hastanelerine ve üniversite hastanelerine malzeme vermiyor. Dolayısıyla şu anda hemen hemen tüm devlet ve üniversite hastanelerinde ortopedik ameliyatlar ne yazık ki yapılamıyor. Bunun yanı sıra trafik kazasıyla gelen acil vakalar da ine ortopedik malzeme olmadığı için risk altında. Bu da şöyle bir tehlikeyi beraberinde getiriyor; bir yeri kırılan insanların tedavisi bir an önce yapılmazsa, beyne pıhtı atıp onların ölümüne sebep olma sorununu doğuruyor.” 

“BİZ BUNUN ALTINDAN NASIL KALKALIM DİYE DÜŞÜNÜYORLAR”

Tıbbi malzemelerde yaşanan sorunun nedenine ilişkin de konuşan İYİ Partili Yokuş, “Birkaç yıldır bu sorun devam ediyor. Devlete medikal malzeme tedarik edenler şunu söylüyor: Biz, 2012 yılındaki sağlık uygulama programı doğrultusunda tedarik yapıyoruz. 2012’de dolar 1,8 dolar idi. O günden bu güne sadece haziran ayında bizim malzeme fiyatlarımıza devletimiz yüzde 10 artış yaptı. Yani hazirandan bu yana yaklaşık 2 TL olarak malzeme veriyoruz ama bugün 1 dolar 14 TL. Yani diyorlar ki ‘biz bunun altından nasıl kalkalım?’” ifadelerini kullandı.

“MALİYE BAKANLIĞI TALEPLERİ KARŞILIKSIZ BIRAKIYOR”

10 binlerce tedarikçinin devletten yaklaşık 10-12 milyar TL alacağı olduğuna da dikkat çeken İYİ Partili Yokuş, “Malzeme tedarikçilerimiz Maliye Bakanlığına başvuruyorlar. Eğer taleplerimiz yerine getirilmezse pazartesi itibariyle malzeme teminatı yapamayacağız diyorlar. Sağlık Tedarikçileri Platformu bünyesindeki bu kuruluşlar ve dernekler bunu bakanlığa aktarıyor. Ancak bu başvuruları maalesef Maliye Bakanlığı tarafından karşılıksız bırakılıyor. Hal böyle olunca tedarikçiler de ‘biz bu şartlarda zaten tedarik ettiğimiz malzemelerin yüzde 90‘ı ithal, alacağımızı da tahsis edemedik. Biz iflas ile yüz yüzeyiz, malzeme tedarik edemeyiz’ diyorlar” şeklinde konuştu.

“BİR VATANDAŞIMIZ ÖLÜRSE KİM SORUMLUSU OLACAK?”

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş son olarak iktidar yetkililerine seslenerek şunları söyledi:

“Şimdi malzeme olmadığı gerekçesiyle bir vatandaşımız ölürse sorumlu kim? Tedarikçiler mi sorumlu yoksa Maliye Bakanlığı mı salık bakanlığı mı sorumlu? 17 aydır tedarikçilerin paraları ödenmiyor ama halen devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri tedarikçilerden malzeme talep ediyor. Onlar da iflas ettiklerini söylüyor. Ben buradan iktidar yetkililerine çağrıda bulunuyorum. Ülkeyi güllük gülistanlık gösterenler, hastanelerdeki ortopedik ameliyatlar bugün itibariyle yapılamıyor. Çaresiz insanlar büyük paralar ödeyerek ya özele gidecek ya da acı içinde kıvranacak ve hatta bazı vatandaşlarımız da yaşamını yitirecek. Sağlıkta çağ atladıklarını söyleyenler size sesleniyorum. Bir an önce bu sorunu çözün. Vatandaşlarımızın hiçbirine bu zulmü yapmaya hakkınız yok. Sorumlu devlet yönetimi demek, vatandaşın sağlık ihtiyacını zamanında karşılamak demektir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar