İYİ Partili Çıray'dan çarpıcı Cumhurbaşkanı tespiti: Erdoğan o konuda öz yetersizlik mi yaşıyor?

İYİ Partili Çıray'dan çarpıcı Cumhurbaşkanı tespiti: Erdoğan o konuda öz yetersizlik mi yaşıyor?
İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 yıldır bütçe görüşmelerinde kabinesindeki bakanları konuşturmasını eleştirerek “Tek insan konumundaki bir cumhurbaşkanı neden ve nasıl olurda bütçe görüşmelerinde açılış konuşması yapmaz. Erdoğan öz yetersizlik duygusu mu yaşıyor?” dedi.

GÜNBOYU EMRE YILMAZ

Türkiye’de sosyo-ekonomik bir buhranın yaşandığını ifade eden Çıray, “Bütçe milli egemenliğin özüdür. Parlementoların en önemli varlık sebebidir. Bütçe sunulduğu günden bugüne kadar eridi. MİT gibi gözbebeğimiz kurumların sayısal bütçelerini tartışmak anlamsızlaştı. Türkiye’yi, içinden geçtiğimiz derin krize sokan ve en kısa zamanda ortadan kaldırılması gereken otokratik rejim olgusuna dikkat çekmek istiyorum.

Tanıklık ve tahammül etmek zorunda bırakıldığımız şey tam bir sosyo ekonomik buhrandır. Buhranı gizlemek için adı konulmamış bir yayın yasağı uygulanıyor. Ancak mızrak sosyal medyaya da sığmıyor. Milletin sesi oldukları için başta Arif Kocabıyık olmak üzere sokak röportajları yapan Youtube yayıncıları tutuklanıyor. Bir mikrofon bir kamera ile milyar dolarlık yandaşları yendiler” diye konuştu. 

Ağır ekonomik buhranların biranda çıkmadığını kötü yada kötülük yönetimi sonucu ortaya çıktığını belirten Çıray, “Ekonomik ve sosyal krizin etkileri koca bir toplumu çıldırmanın eşiğine getirmişse içinde bulunduğumuz durumun adını doğru koymaya mecburuz. Ekonomik tabanlı bir sosyal buhranın nedeni olan rejim ve devletsizlik krizinden geçiyoruz. Böylesi ağır buhranlar biranda ortaya çıkmaz. Buhranlar kötü yönetim ya da kötülük yönetimlerinin sonucu olarak zamanla ortaya çıkarlar. Başarısız aksiyonlara verilen zincirleme reaksiyonlar ile toplamıdırlar. Kötü yönetimler dar çıkarların peşindeki bilgisiz ve liyakatsız kadroların eseridir. 20 yıllık AKP iktidarı bu anlamda kötü değil çok kötü bir yönetim sergilemiştir” ifadelerini kullandı. 

"KAÇINILMAZ OLARAK BİR BUHRANIN İÇİNDEYİZ"

Türkiye’nin içerisinden çıkılması zor bir buhrana sokulduğuna vurgu yapan Çıray, “Kötülük yönetimleri önce çeşitli alanlarda bir dizi kriz sonunda da buhran üretirler. Gün gelir ne seçimlerin sağlığını bozacak komplo ve entrikalar, ne üzerinde hakimiyet kurdukları medya ne de istedikleri gibi kullandıkları devlet organları ne de sosyal medyayı boğma teşebbüsleri hiçbir işe yaramaz. Pençesinde millet olarak kıvrandığımız bu buhran ekonomik krizlerden farklı olarak çok cepheli ve çok boyutludur. Yaşadığımız kötü yönetimden kaynaklanan basit bir ödemeler dengesi açığı olsaydı klasik bir ekonomik istikrar paketi ile krizi kolayca aşar sıkıntıları kısa sürede geride bırakırdık. Ucube sistemin fıtratı gereği üretmesi kaçınılmaz olan bir buhranın içindeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bütçe görüşmelerine gelmemesini eleştiren Çıray, “Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 yıldır bütçe görüşmelerinde kabinesindeki bakanları konuşturuyor. 2019 Bütçe Kanunu Görüşmeleri’nde damadı Berat Albayrak sahne almıştı. Albayrak 2020 Kasım’ında görevden affedilince bu görevi son 2 yıldır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay üstlendi. Bu yıl görüntü çok daha dramatikti. Oktay, cumhurbaşkanı adına 2022 bütçesi sunuşunu yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar’a uçuş öncesinde gazetelere açıklama yaparak dikkatleri meclisten kendisine çekti. Tek insan konumundaki bir cumhurbaşkanı neden ve nasıl olurda bütçe görüşmelerinde açılış konuşması yapmaz.

Kendisini meclisin çok üstünde gördüğü için mi? Erdoğan öz yetersizlik duygusu mu yaşıyor? Faiz sebep enflasyon sonuç gibi iktisat bilimine aykırı sayıklamalardan öteye söyleyecek sözü yok mu? Yoksa kendini Katar Emir’inin kapısına gitmek zorunda bırakan buhran yüzünden ortada açıklayıp savunabileceği bir bütçe olmayışı nedeni ile mi konuşamıyor?” diye konuştu. 

"BİZLERİ GEÇİCİ SIĞINMACILARIN DEPOSU OLARAK GÖSTERİYOR"

Türkiye’nin kurucusu olduğu uluslararası kuruluşlardan dışlandığına dikkat çeken Çıray, “Avrupa konseyinin kıyısına geldik düştük düşüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sadece Erdoğan ya da AKP’lilerden birisi müracat ederse meşru. Avrupa Birliği ile güya müzakere halindeyiz ama Avrupa Birliği Türkiye’yi çoktan Ortadoğu masasına oturttu. Sadece geçici sığınmaların deposu olarak gösteriyor bizleri. ABD Yunanistan ilişkilerinde Türkiye aleyhine tatsız gelişmelerde bunun kanıtı. Erdoğan’ın NATO’daki siyasi ağırlığı yok gibi. ABD’nin Yunanistan’a 9.50 milyar dolarlık silah satışını onaylaması temsilciler meclisinin dış ilişkiler komitesinden Türkiye’nin ve Doğu Akdeniz ve Kıbrıs politikalarını kınayan kararın çıkması hayra alamet değildir” dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar