İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş zam yağmurunu değerlendirdi!

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş zam yağmurunu değerlendirdi!
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, memur ve emeklilere yapılan ücret artışının yüksek enflasyon nedeniyle eridiğini söyledi. Üretim maliyetlerinin yükselmesiyle enflasyonun daha da yükseleceğini belirten Yokuş “Milyonlarca emekli açlık sınırının altında kalacak. Şubat ayı geldiğinde asgari ücretli de açlık sınırının altına düşecek" ifadeleri ile dikkat çekti.

Fahrettin Yokuş: Emekliler kaderine terk edildi

Asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zammın emekli ve memurların beklentilerini yükselttiğini belirten İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Asgari ücret arttırıldı ve 4 bin 253 liraya çıkarıldı, bu beklediğimiz ve olumlu karşıladığımız bir artıştı. Bu artış yapılırken hükümete yüksek enflasyon bu zammı da kısa sürede eritebilir demiştik. Bu yüzden asgari ücretin 3 ayda bir enflasyona göre yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam emekli ve memurun beklentilerini yükseltti” dedi.

2022 yılına girerken yapılan zamların Aralık enflasyonuna yansımadığını, üretim maliyetlerinin artmasıyla Ocak ayı enflasyonunun memurlara ve emeklilere yapılan zammı eriteceğini belirten Yokuş, “Bir ülkedeki asgari ücret, açlık sınırının üzerinde olan limit ücrettir. Asgari ücrete yapılan zammın benzeri emeklilere de yapılmalıydı. En düşük emekli maaşını önce asgari ücret seviyesine çıkarın, sonrasında kademeli olarak artış sağlayın ki hiç olmazsa bir adalet sağlanmış olsun” diye konuştu.

"ARTIŞ BU ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ GİTTİ"

Şu an memuriyete yeni başlamış bir sağlık çalışanının aldığı maaşın asgari ücret seviyesinde olduğunu anlatan Yokuş iktidarın’ memura yüzde 30’un üzerinde zam veriyoruz’ açıklamasının doğu olmadığını söyledi. Yokuş  “Artış bu yüksek enflasyon karşısında eridi gitti. Herkes aynı yerden alışveriş yapıyor. Herkese farklı şekilde zam yapmazsanız sosyal adalet kalmaz. Memura verilen yüzde 30’luk zammın yüzde 22’si geçen yıldan alacakları enflasyon farkı. Memurlara ek zam vermiyorlar, yaptıkları aldatmaca. Ocak ayı enflasyonu en az Aralık ayı enflasyonu kadar çıkacak. Doğalgaza, elektriğe yapılan zamlar Ocak ayında yapıldı. İktidar biz memurlara seyyanen taban aylıklarına zam yapsaydı bu memura artı bir gelir olacaktı. Memurlar için adalet sağlanamamıştır. 2021 yılına göre bu yıl hükümet vergileri yeniden değerlendirme oranı ile ortalama yüzde 36 arttırdı. Emeklimiz, asgari ücretlimiz de bu vergileri ödeyecek. Emeklilere yapılan yüzde 25 zam Temmuz ayı gelmeden eriyecek, şu anda bile erimeye başladı. Memurların, asgari ücretlilerin ve emeklilerin maaşları 3 ayda bir enflasyona göre güncellenmesi lazım. Bu yapılmazsa memurlar, emekliler ve asgari ücretliler bu kışı çok zor geçirirler” ifadelerini kullandı

"AÇLIK SINIRININ ALTINDA MİLYONLARCA EMEKLİ KALACAK"

Beklentileri karşılamayan memur zamları karşısında Memur Sen’in gerekli tepkiyi vermediğini söyleyen Yokuş, “Kamudaki yetkili memur sendikası iktidarın yandaşı durumunda. Maalesef memurun alınterini, emeğini iktidara pazarlıyor. Şimdi de timsah gözyaşları döküyorlar. “Bu artışlar yeterli değil” diyorlar ama bunun ötesine de gidemiyorlar. Bir gerçek var, bugün memurlar aldatılmıştır,  emekliler kaderine terk edilmiştir. Açlık sınırının altında milyonlarca emekli kalacak. Şubat ayı geldiğinde asgari ücretli de açlık sınırının altına düşecek. Memurlar da aynı sıkıntıyı yaşayacaklar” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin gerçeği yansıtması gerektiğini belirten Yokuş, “TÜİK gerçek verileri yansıtmazsa ne milyonlarca emeklinin, çalışanın alın terini çalmış olursunuz. Bütün ekonomik değerler enflasyona göre belirlenir. Eğer yıllık enflasyonda oynama yapılırsa uluslararası güvensizliğin yanı sıra insanlara hak mağduriyetleri yaşatmış olursunuz. Bu yüzden TÜİK şeffaf olmalı. Son 5 yılda TÜİK’e 5 başkan atadılar. TÜİK’e başkan dayanmıyor, Maliye Bakanlığı’na bakan dayanmıyor, ekonomi yapboz tahtasına dönmüş ve bu ağır bedeli hepimiz ödüyoruz” ifadelerini kullandı. 

"EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ 200 ÜZERİNDEN 97'LERE DÜŞTÜ"

Yüksek enflasyonun sebebinin Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi olduğunu ifade eden Yokuş “Bankaların mevduat faizi yüzde 14 bu aynı zamanda dolara endeksli ama ticari krediler yüzde 30’ların üzerine çıktı yani faizler arttı. Faizi indireceğiz dediler onu da patlattılar, dövizi de patlattılar. Elimizde koca bir enflasyon kaldı. Şu anda Türkiye’nin çektiği bu sıkıntıların temeli bu ucube Partili Cumhurbaşkanlığı Sisteminin faturasını hepimiz ödüyoruz. İktidar seçime gitmez, el değiştirmezse biz bugünleri arayacağız. Çünkü bu hayat pahallığını durduramayacaklar. Ekonomiye yurtiçi ve yurtdışı güven kalmadı. Ekonomik güven endeksi 200 üzerinden 97’lere düştü.

Vatandaşların yüzde 80’i benim bir geleceğim yok diyor. 3 sene öncesine göre benim durumum daha iyi diyen yüzde 10. Demek ki ülkemizde yüzde 10 bir kaymak tabakası var. Onlar da faiz, dolar lobileri, iktidarın beslediği yandaşların beslediği gruplar, 5 maaş alan bürokratlar. Onların durumu iyi ama vatandaş zam yağmuru altında inim inim inliyor, vatandaş alışverişe gitmekten korkuyor. Bu vicdansızlığı niye yapıyorsunuz?” dedi.  Ankara/ Caner Altan


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar