İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş: Çiftçilerin borcu 220 milyarı aştı 

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş: Çiftçilerin borcu 220 milyarı aştı 
İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Fahrettin Yokuş, çiftçinin borcundan dolayı Türkiye’de bir üretim krizi olduğunu belirtti. 

GÜNBOYU-VOLKAN AKSU

Çiftçi borçlarının 220 milyar TL’yi aştığını söyleyen İYİ Partili Yokuş, “Çiftçilerimizin 2021 yılı Eylül ayı BDDK verilerine göre borçları 161 milyar liraya yükselmiştir, Tarım ve Kredi Kooperatifi borçları ise 11,5 milyar Türk lirasına ulaşmıştır. Toplam 172,5 milyar borcu olan çiftçilerimizin özel sektöre borcu da 50 milyarın üzerinde olması nedeniyle 220 milyar TL'yi aşmıştır. Bu borçların yaklaşık 6 milyar TL'si kanuni takip altındadır” dedi. 

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş çiftçilerin yaşadığı sorunları meclis kürsüsünde dile getirdi. Ülkemizde tarımsal girdi maliyetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını ifade eden Yokuş, maliyet artışlarının tarım ürünlerinin ekimini zorlaştırdığını söyledi. 

Tarımda yaşanan girdi maliyetleri ile birlikte üreticinin borç yükünün de her geçen gün arttığını ifade eden Yokuş, “Türk çiftçisinin üretim kabiliyeti maalesef her geçen gün erimektedir. Son bir ayda DAP gübresi 6 bin 800 liraya, üre gübresi 6 bin 650 liraya, can gübresi 4 bin 050 liraya, ekim gübresinin tonu 4.500 liraya yükseldi. Gübrede son bir yıl içerisinde artış oranları yüzde 100 ile yüzde 300 arasında değişiklik göstermiştir. Sadece gübre girdileri değil elbette çiftçilerimizin sorunu, artan tohum fiyatları, ilaç, mazot fiyatları, elektrik fiyatları da neredeyse gübreyle yarışmaktadır. Bu girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle çiftçilerimiz artık tarımdan soğumuş, üretimden bıkmış durumdadır” dedi. 

“HACİZ ARTIK ÇİFTÇİMİZİN TRAKTÖR VE TOPRAĞINA GELİYOR”

Çiftçilerin toplam borcunun 220 milyar TL’yi aştığını aktaran Yokuş, “Çiftçilerimizin 2021 yılı Eylül ayı BDDK verilerine göre borçları 161 milyar liraya yükselmiştir, Tarım ve Kredi Kooperatifi borçları ise 11,5 milyar Türk lirasına ulaşmıştır. Toplam 172,5 milyar borcu olan çiftçilerimizin özel sektöre borcu da 50 milyarın üzerinde olması nedeniyle 220 milyar TL'yi aşmıştır. Bu borçların yaklaşık 6 milyar TL'si kanuni takip altındadır. Ne acıdır ki haciz artık çiftçilerimizin traktörlerine, tarlalarına, bağ ve bahçelerine gelmeye başlamış, binlere, on binlere ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.   

“ÜLKEMİZ DÜNYANIN EN BÜYÜK BUĞDAY İTHALATÇISI OLDU”

“Tarımsal üretim ve çiftçilerimizin getirildiği bu aşama ülkemizi son yıllarda ithalatçı ülke konumuna sürüklemiştir” diyen Yokuş,  “Örnek vermek gerekirse iktidar, dünyanın en büyük gıda ithalatçısı Çin'i bile geride bırakarak ülkemizi dünyanın en büyük buğday ithalatçısı hâline getirmiştir. Bu, aynı zamanda cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday ithalatı seviyesidir. Buğday ithalatında belirlenen alım fiyatları, yerli üretim için belirlenen taban alım fiyatlarından yüksek tutulmuştur. Yani kendi çiftçimize kaşıkla verilen tarım desteği yabancı ülke çiftçilerine kepçeyle verilmektedir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar