İYİ Parti Isparta Milletvekili Doktor Aylin Cesur'dan sağlık çalışanlarına yönelik açıklama!

İYİ Parti Isparta Milletvekili Doktor Aylin Cesur'dan sağlık çalışanlarına yönelik açıklama!
İYİ Parti Isparta Milletvekili Doktor Aylin Cesur, sağlık sektöründeki sorunları gündeme taşıdı. Cesur, “Şehir hastanelerine bu yıl ödenen para ile aylık 7 bin liradan, 250 bin sağlık çalışanı istihdam edilebilirdi. Doktor şiddeti bol, koşulları zor, ücreti düşük bir işte neden çalışsın Türkiye çok daha derin bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya. Doktor kıtlığı geliyor." dedi.

Doktor kıtlığı mı geliyor?

İktidarın sağlık çalışanlarına üvey evlat muamelesi yaptığını anlatan Cesur sağlık politikasının yanlışlığı konusunda yapılan açıklamaların AKP’lileri rahatsız ettiğini söyledi.  Salgın sürecinde 524 sağlık çalışanının görev şehidi olduğunu hatırlatan Aylin Cesur kovidin meslek hastalığı sayılmadığını söyledi. Sektörde hala 36 saat çalışıldığını anlatan Cesur  yeni sağlık personeline ihtiyaç olduğunu ancak atama yapılmadığını ifade etti. Atamaların 2022 martta yapılacağına dair bilgi geldiğini söyleyen Aylin Cesur “Bunun anlamı seçime hazırlıktır. Şehir hastanelerine bu yıl ödenen para ile aylık 7 bin liradan, 250 bin sağlık çalışanı istihdam edebilirdi. Doktor şiddeti bol, koşulları zor, ücreti düşük bir işte neden çalışsın. O nedenle kamuda çalışmıyor ve ülkeyi terk ediyorlar” diye konuştu.

Mevcut politikanın sürdürülmesi halinde Türkiye’nin çok daha derin bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya kalacağını iddia eden Cesur “Doktor kıtlığı geliyor. Doktor, hemşire sayısında OECD ortalamanın altında ve sonuncuyuz. Yetişmiş sağlık çalışanlarımız yurt dışına kaçıyor, özel hastanelere yöneliyor. Üniversite hastanelerinde yeni hekim yetiştirecek hekim azalıyor. Son 18 ayda 8 bin hekim istifa etti. TUS’a hazırlanmayı bıraktı hekim adayları, dil kursuna gidiyor” dedi. 
İktidarın müjde diye ilan ettiği ve sağlık sistemine koyduğu en büyük dinamitin TUS’da okul puanının esas ağırlık olarak alınması olduğunu belirten Cesur, “Eşit şartlarda yarışılan bir bu sistem kalmıştı. İktidar, notu bol özel üniversiteleri avantajlı hale getirecek şekilde sistemi bozarsa, yurt dışına kaçışları arttırır.

Liyakatsizliği sağlığa taşımamalı. Yurt dışında 4 bin Euro’yu aşan ücretler varken, bizde ortalama  400 Euro ücretle çalışılıyor. Sağlık sistemi bir bütündür ve doktoru ile hemşehrisi, yardımcı personele  gerçek anlamda ücret zammı yapılmalı. Hemşireye 3600 ek göstergeyi çok görmemeli. Bunu AKP iktidarı yapamaz ama biz yapacağız. Atamaları da, maaşları emeğe uygun seviyeye yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK KAMBUR ŞEHİR HASTANELERİ

Sağlık alanının en büyük kamburu şehir hastaneleri diyen Cesur, “Şehir hastanesi projelerin verimsizliği ayrı ama iktidarın bu hastaneleri rant projesi olarak birilerine yıllarca bizi borca batırarak yapmaları apayrı. 18 bin yataklı 13 şehir hastanesi açıldı. Devlet hastanelerindeki toplam yatağın yüzde 15’i bu. Bu şehir hastaneleri açılırken 50 tane hastane kapatıldı. Yatak kapasitesi ise kapatılan hastanelerden bin kişi daha az. Yani kapasiteye katkısı yok, sağlık bütçemizin 5’te 1’i bu şehir hastanelerine bağlanmış durumda. İlçelerde uzman doktor bulunmaz oldu. İktidar her köye ebe, sağlık ocağı, ilçeye hastane ve uzman doktordan, tepetaklak edip merkeze topluyor iktidar fakat bu hastaneleri keşke devlet yapsaydı da iktidar tüyü bitmemiş yetimin hakkını bari sağlıkta birilerine vermeseydi. Biz hastaneye değil ranta karşıyız ve Türk topraklarında İngiliz mahkemesini yetkili kılıp, devletimizi dövizle haraca bağlayan, sözleşmeleri gizli, her yerinden usulsüzlük akan bu rant projelerinden arındıracağız. 2. Lale Devri saltanatının bu son kalıntısını da tarihin tozlu raflarına bırakacağız” dedi. (Ankara- Halil Yatar) 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar