İtalya'nın yeni başbakanı "Süper Mario" Draghi oldu

İtalya'nın yeni başbakanı "Süper Mario" Draghi oldu
İtalya'da geçtiğimiz günlerde Başbakan Conte'nin istifasının ardından, krizleri çözmesiyle tanınan "Süper Mario" lakaplı 67 yaşındaki siyasetçi Mario Drahgi, yeni başbakanı oldu.

İtalya'nın yeni başbakanı "Süper Mario" oldu!

İtalya'da 13 Ocak'ta dörtlü koalisyonun bozulmasıyla baş gösteren hükümet krizini, parlamentoda temsil edilen siyasi partilerle çözmek için yapılan girişimlerden dün itibariyle sonuç çıkmayınca, teknokrat bir hükümetin kurulması için çalışmalar başladı.

Bu kapsamda İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Matarella, Avrupa Merkez Bankası (ECB) eski başkanı Mario Draghi ile 1 saati aşkın süre görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Ugo Zampetti, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, Draghi'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiğini, Draghi'nin de bu görevi şartlı kabul ettiğini açıkladı.

Draghi'nin önümüzdeki günlerde kabinesinde yer alacak isimleri belirlemesi ve parlamentodaki siyasi partilerden destek araması bekleniyor.

67 yaşındaki siyasetçi, İtalya’da ikinci dünya savaşından bu yana kurulacak olan 67’nci hükümete başbakanlık yapacak.

DRAHGİ KİMDİR?

Başarılı kariyeriyle nam salan “Süper Mario” lakaplı Mario Draghi, 1990’lı yıllara damga vurmuş bir siyasetçi.

1990’lı yılların başında İtalya’nın Avrupa döviz kuru mekanizmasından çıkmaya zorlandığı, para biriminin değerinin düştüğü ve Avrupa para birliğine katılamama riskiyle karşı karşıya kaldığı dönemde İtalya hazinesinin emanet edildiği kişi olan ve bu dönemi başarıyla yöneten Draghi, euro projesinin temel kurallarını belirleyen Maastricht Anlaşması'nın hazırlanmasına da önayak olarak “Süper Mario” olarak adlandırılmaya başlanmıştı.

Kriz dönemlerini çok iyi yönetmesiyle tanınan “Süper Mario” Draghi, 2011'den 2019'a kadar Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanlığı yapmıştı.

Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerden olan İtalya’da pandeminin başladığı günden bu yana yaklaşık 90 bin kişi hayatını kaybederken, ülke salgın etkisiyle tarihinin en kötü ekonomik krizini yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Matarella, kurulacak yeni hükümetin parlamentodan onay almasını, diğer alternatifin erken seçim olması ve bunun da belirsizlikleri artırması anlamına geleceği için umduğu söyledi.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar