İşte son anket sonuçları! AKP, CHP, İYİ Parti, MHP, Babacan, Davutoğlu

İşte son anket sonuçları! AKP, CHP, İYİ Parti, MHP, Babacan, Davutoğlu
Polimer, anket sonuçları ve AKP, CHP, İYİ Parti, MHP, Gelecek Partisi ve Ali Babacan'ın kuracağı yeni partiye ilişkin bilgiler paylaştı. Cumhur İttifakı'nda düşüş, Millet İttifakı'nda yükselme görüldü.

Polimetre, bugün (2020-şubat) seçim olsa siyasi partilerin her seçim bölgesinde kazanacakları milletvekili sayılarını hesapladı.

YENİ PARTİLER DAMGA VURDU

Gelecek Partisi’nin dahil edildiği Polimetre’nin çalışmasında, Babacan ve Serdaroğlu’nun kuracağı partiler de yer aldı.

Çalışmada yedi farklı senaryo dikkate alındı. Olası senaryolar arasında “Cumhur İttifakı, yeni partiler Millet İttifakı’na katılır, HDP’nin tek başına seçime girdiği” senaryo da yer aldı.

YENİ PARTİLERİN MİLLET İTTİFAKI’NA KATILDIĞI SENARYOYA GÖRE

Yeni partilerin ‘Millet İttifakı’na katıldığı senaryoya göre bugün seçim olsa, yeni partiler 50 milletvekilliği kazanıyor. Buna göre AKP 203, MHP 37, CHP 181, İYİ Parti 58, HDP ise 71 milletvekilliği elde ediyor.

“BUNUN ANLAMI CUMHUR İTTİFAKININ TBMM’DE ÇOĞUNLUĞU KAYBETMESİ”

Araştırmada, “Bunun anlamı Cumhur İttifakının TBMM’de çoğunluğu kaybetmesi, muhalefet partilerinin anayasa değişikliği önerisini halkoylamasına götürecek sayısal çoğunluğu elde etmeleri anlamına gelmektedir” deniyor.

“AKP’NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 92 AZALIYOR”

Çalışmada, ‘Cumhur İttifakı’, yeni partilerin ‘Millet İttifakı’na katıldığı, HDP’nin tek başına seçime girdiği durumda partilerin kazanacakları milletvekili sayılarının karşılaştırılması da yapıldı.

Çalışmada AKP’nin 295 olan milletvekili sayısının, 92 azalarak 203 olacağı, MHP’nin 49 olan milletvekili sayısının, 12 azalarak 37 olacağı, CHP’nin 146 olan milletvekili sayısının, 35 artarak 181 olacağı, İYİ Parti’nin 43 olan milletvekili sayısının, 15 artarak 58 olacağı, HDP’nin 67 olan milletvekili sayısının, 4 artarak 71 olacağı, ilk kez seçime katılacak yeni partilerin milletvekili sayısının, 50 olacağı belirtiliyor.

DAVUTOĞLU VE BABACAN AKP’YE 60 MİLLETVEKİLİ KAYBETTİRİYOR

Çalışmada, yeni partilerin seçime katılmasının diğer partilerin çıkartacağı milletvekili sayısına etkisine ilişkin de şu değerlendirme yapıldı:

AKP için 60 azalma, MHP için 3 azalma, CHP için 9 artış,

İYİ için 4 artış şeklinde olur. HDP ‘nin ve Saadet Partisi’nin milletvekilliği sayısında bir değişiklik olmaz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar