İşte köpeklerin insan yaşının hesaplanacağı yeni formül

İşte köpeklerin insan yaşının hesaplanacağı yeni formül
Köpeklerin insanlara göre yaşını hesaplamak için kullandığımız "köpeğin yaşı x7" formülünü unutun. Bilim insanları, köpeklerin yaşını hesaplamak için bilimsel hesap makinesi gerektiren yeni formülü belirledi.

Muhtemelen birçoğumuz köpeklerin yaşının insan yaşına karşılığını hesaplamak için köpeğin yaşını 7 ile çarpıyoruz. Ancak ABD'deki California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, köpeklerin yaşını hesaplamak için yaygın olarak kullanılan "köpeğin yaşı x7" formülünün yanlış olduğunu gösterdi.

İnsan hücreleri, vücudumuzun karakteristiği hakkında önemli bilgiler taşıyan DNA'lar içeriyor. Bilim insanları, yaşlandıkça DNA'larımızdaki izlerin değiştiğini keşfettiler ve değişiklikler bir insanın biyolojik yaşını izlemek için kullanılabiliyor. Fare, şempanze, kurt ve köpek gibi türlerin DNA'sının insanlarla benzer değişikliklere uğradığı düşünülüyor ve araştırmacılar bunu, insan biyolojik saatini köpeğinkiyle karşılaştırmak için kullandı.

Basit Bir Sistemle Sahibiyle Konuşmayı Öğrenen Köpek

Araştırmada insanların biyolojik saati, Labrador retriever cinsi köpeklerinkiyle kıyaslandı. Çalışma sonunda köpekler ve insanların yaşlanma süreçlerindeki benzerlik dikkate alınarak yeni bir formül geliştirildi. Yeni formül sadece 1 yaşın üzerindeki köpekler için geçerli ve köpeğinizin yaşını hesaplayabilmek için "ln" fonksiyonu olan bir bilimsel hesap makinesi kullanmanız gerekiyor.

İşte yeni formül:

16 x ln(köpeğin yaşı) + 31

Bu formülle 2 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 42,1, 5 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı 56,8 ve 10 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı da 67,8 çıkıyor. Yani formülün düz çarpma işlemine göre daha tutarlı olduğunu söylemek mümkün.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar