İşte Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti hamlesinin 3 amacı

İşte Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti hamlesinin 3 amacı
MHP lideri Devlet Bahçeli, İYİ Parti lideri Meral Akşener'e "evine dön" çağrısı yapmıştı. İşte Bahçeli'nin yaptığı bu çağrının 3 ana nedeni...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada İYİ Parti lideri Meral Akşener'e çağrıda bulunarak "evine dön" dedi. 

Bu çağrı CHP'li Muharrem İnce'nin yeni bir parti kurma hamlesiyle birlikte gündeme bomba gibi düştü.

T24 yazarı Fikret Bila ise Bahçeli'nin bu çağrısının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bilgisi dahilinde yapıldığını öne sürdü. 

Bila, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: 

Bu çağrı, Akşener'in MHP'ye geri dönmesi çağrısından çok, İYİ Parti'nin Cumhur İttifakı'na katılmasını amaçlayan bir çağrı gibi duruyor. 

Akşener'in MHP'de kurultay toplama girişimleri ve sonra ayrı bir parti kurması sürecinde Bahçeli ile yaşadığı tartışmalar, geri dönüş kapısını kapatacak kadar sertti. Akşener'in geri dönüşünün mümkün olmadığı bilindiği halde yapılan çağrı, bu nedenle, daha çok Millet İttifakı'nı dağıtmak ve İYİ Parti'yi Cumhur İttifakı'na katmak amacıyla yapılmış bir çağrı olarak okunmalı.

Bahçeli'nin böyle bir çağrı yapmasının önemli yönü, İYİ Parti ile ilgili rezervini kaldırmış olmasıdır. İYİ Parti'yi telaffuz dahi etmeyen, bu partiyi "İP" diye anan Bahçeli'nin çağrısında "İYİ Parti" demesi de rezervin kalktığının bir başka işareti. Bahçeli, MHP'den koparak kurulmuş, milliyetçi, ülkücü yönü ön planda olan İYİ Parti'nin yerinin CHP ve HDP'nin yanı değil, MHP ve AK Parti'nin yanı olduğu mesajı veriyor. 

Bahçeli'nin böyle önemli bir çağrı yapacağından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bilgisi olmadığı düşünülemez. Bu itibarla benzeri bir çağrıyı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapması da ihtimal dahilindedir.

Anlaşılıyor ki, Cumhur İttifakı, İYİ Parti'yi Millet İttifakı'ndan koparmak, bu mümkün olmasa bile tabanından parça koparmak istiyor.

Cumhur İttifakı'nın Bahçeli'nin rezervini kaldırarak yaptığı bu hamle, Millet İttifakı'nın yerel seçimlerde gösterdiği başarıdan kaynaklanıyor. Aynı başarının cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimde de gösterilmesi olasılığına karşı Cumhur İttifakı şimdiden Millet İttifakı'nı zayıflatmayı temel hedef olarak belirlemiş görünüyor.

Dolayısıyla, Bahçeli'nin, Erdoğan'ın da bilgisi dahilinde yaptığı bu hamlenin üç amacı olduğu söylenebilir:

1- İYİ Parti'yi Millet İttifakı'ndan koparmak.

2- İYİ Parti'nin öncülüğünde DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi'nin oluşturacağı "milliyetçi-muhafazakar" üçüncü bir ittifakın kurulmasını önlemek.

3- CHP ile HDP'yi yalnız bırakıp, CHP'ye HDP-PKK üzerinden yüklenmek.

İYİ Parti lideri Meral Akşener ve parti sözcülerinin Bahçeli'ye verdiği yanıtlar olumsuz oldu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti lideri Meral Akşener Millet İttifakı konusunda çok hassaslar. Bu ittifakı parçalamaya dönük daha önceki hamleleri hep boşa çıkardılar.

Akşener'in Millet İttifakı'ndan ayrılması ancak CHP'nin, İYİ Parti'nin kaldıramayacağı bir hamle yapması halinde mümkün olur. Örneğin HDP'yi kurumsal olarak Millet İttifakı'na davet etmesi gibi…

Bu ve benzeri bir gelişme olmadıkça Akşener'in ve İYİ Parti'nin Millet İttifakı'ndan ayrılmasını beklemek gerçekçi değil."


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar