İstanbul Un-İş Esnaf Sanaatkârlar Odası Başkanı: Poğaça, açma, simit 5 TL’ye koşacak

İstanbul Un-İş Esnaf Sanaatkârlar Odası Başkanı: Poğaça, açma, simit 5 TL’ye koşacak
İstanbul Un-İş Esnaf Sanaatkarlar Odası, dün itibarıyla simit ve pastane ürünlerine zam yaptı. İstanbul Un-İş Esnaf Sanaatkârlar Odası Başkanı Şaban Özdemir “Biz iki yıldır simiti 2.5 TL’den satıyoruz, Bu sürede elektrikten doğalgaza, undan susama zam gelmeyen hiçbir şey kalmadı. Böyle giderse poğaça, açma, simit 5 TL’ye koşacak." ifadeleriyle dikkat çekti.

İstanbul Un-İş Esnaf Sanaatkârlar Odası dün itibarıyla simit ve pastane ürünlerine zam yaptı. Cumhuriyet gazetesinden Ali Can Polat'ın haberine göre  İstanbul Un-İş Esnaf Sanaatkârlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, esnafın mevcut şartlarla en fazla 5 ay daha dayanabileceğini belirtti. Gıda maliyetlerinin dolara endeksli ancak dolardan daha fazla arttığını söyleyen Özdemir, “Dolar yüzde 30 artınca gıda fiyatları yüzde 300 artıyor, bunu görmemiz lazım” dedi.

Özdemir, unun fabrika çıkış fiyatının zammın yapıldığı gün 448 lira olduğunu belirtti,  sadece simit değil poğaça gibi pastane ürünlerine de zam geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"BİZ NASIL DAYANALIM"

“Biz iki yıldır simiti 2.5 TL’den satıyoruz, Bu sürede elektrikten doğalgaza, undan susama zam gelmeyen hiçbir şey kalmadı. Böyle giderse poğaça, açma, simit 5 TL’ye koşacak. Yağ, susam, pekmez, şeker, doğalgaz, elektrik, akaryakıt, peynir. Peynir tenekesi geçen yıl 170 TL’ydi, şu an 480 lira oldu. 10 kg katı margarin yağını 130 TL’ye alıyorduk, şu an 300 TL. Biz nasıl dayanalım?”

"ESNAFI KURTARMASI İÇİN 14 TL OLMALI"

Özdemir, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fabrikalara ucuz un verdiği iddialarını da değerlendirerek “Bu fiyatlar piyasaya yansımıyor demek ki arada bir rant var. Devlet el atsın, denetlesin bunları” dedi.  Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise ekmekte de esnafın talebinin karşılanmadığını söyledi ve zam taleplerini tekrarladı. Geçen ay alınan kararla 230 gram ekmeğin 2.50 TL’ye satıldığını hatırlatan Balcı, “Ekmeğin kilosu şu an 12 TL civarında, ama esnafı kurtarması için 14 TL olmalı” dedi.

"315 LİRADAN ALDIĞIMIZ UNUN FİYATI..."

Un ve susam gibi ana gider kalemlerinde fiyatların iki saat arayla değiştiğine şahit olduğunu söyleyen bir simit satıcısı ise “315 TL’den fiyat aldığımız un aynı gün içinde iki saat sonra 360 TL’ye geldi. Stokçuluk başladı piyasada, artık bu fiyat artışına bir şekilde denetim gelmeli. 150 çuval un istedik elimizde o kadar yok 25 çuvalını gönderelim kalanı iki gün sonra dediler. iki gün sonra gelen 125 çuvalda toplam 6 bin TL fiyat farkı ödedik” yorumunu yaptı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar