İstanbul Boğazı’nın belediyeden alınarak Saray’a bağlanmak istenmesine tepkiler büyüyor

İstanbul Boğazı’nın belediyeden alınarak Saray’a bağlanmak istenmesine tepkiler büyüyor
İstanbul Boğazı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait olan yetkilerin, Cumhurbaşkanı tarafından atanacak yeni kurullara devredilmek istenmesi tepkilere neden oldu.

Cumhuriyet'yen Kübra Köklü'nün haberine göre, İstanbul Boğazı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait olan yetkilerin, başkan, yöneticileri ve üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak yeni kurullara devredilmek istendi. Buna hukukçular ve siyasetçiler tepki gösterdi.

CHP Denizli Milletvekili, hukukçu Gülizar Biçer Karaca, “İktidar, İBB’yi kaybetmesinin acısını hâlâ yaşıyor. İBB’nin elindeki tüm yetkileri toplayarak ‘tek adama’ verilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Boğazın çevresindeki kaçak yapılara burgu yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Oktay Kargül ise “Uygulamayla beraber kaçak yapılar legalleşecek mi” sorusunu yöneltirken; mimar ve eski CHP milletvekili Gülay Yedekci de söz konusu taslağın yürürlüğe girmesi durumunda kıyılarda daha çok beton görüleceğine dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 28 maddelik bir kanun teklifi taslağı hazırladı. Yasa taslağı, İBB ile 4 ilçenin, boğaz ve çevresindeki yetkilerine son veriyor. Taslağa göre, boğazda artık yeni kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurul söz sahibi olacak. Başkanlık ve kurul üyelerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan atayacak. Söz konusu yasa tasarısıyla İstanbul Boğazı’nın imara açılmasının hedeflendiği belirtilirken; yeni düzenlemeyle boğazın yerli ve yabancı büyük müteahhitlerin akınına uğrayacağı, boğazın görünümünün büyük ölçüde değişeceği kaydediliyor. 

Yasa taslağını değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Kargül, boğazın çevresindeki kaçak yapılara dikkat çekerek “Burada şu an yürürlükte olan planlar var. Yeni uygulamalarla planlar artık yürürlükten kalkacak mı? Boğazda kaçak yapılar var. Şimdi yeni yapılan uygulamayla beraber bu kaçak yapılar legalleşecek mi” dedi.

"KIYILAR BETONLAŞACAK"

26. Dönem CHP İstanbul Milletvekili, mimar Mimar Gülay Yedekci de İstanbul halkının demokratik haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek “Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da yeşil alanları artıracağını ve kişiye özel imarları durduracağını biliyoruz. Seçilmiş başkanın yetkililerinin kısıtlanmak istenmesi olumsuz bir harekettir. Bu taslak yürürlüğe girerse İBB Başkanı’nın ve belediye meclisinin görev yetkileri ellerinden alınmış olacak. Söz konusu taslak yürürlüğe girerse daha çok betonu kıyılarda görürüz” diye konuştu.

"KABUL ETMİYORUZ"

CHP Denizli Milletvekili, hukukçu Gülizar Biçer Karaca ise Boğazlar Kanunu’nun değiştirilmesini kabul etmediklerini kaydederek “Boğazlar hakkındaki kararı yetkisinin ‘tek adama’ verilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. İktidarın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kaybetmesinin acısını hâlâ yaşıyor. Belediyenin elindeki tüm yetkileri toplayarak ‘tek adama’ verilmesini kabul etmiyoruz” dedi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar