İşsizlik maaşı ne kadar artacak?

İşsizlik maaşı ne kadar artacak?
Asgari ücret zamlandığında işsizlik maaşı da artacak. Peki en yüksek işsizlik maaşı ne kadar olacak? İşte işsizlik ödeneği ile ilgili merak edilenler...

İşten ayrılan yurttaşlara 10 ay süresince devlet destek oluyor. Türkiye İş Kurumu üzerinden 384 bin kişi işsizlik ödeneği alıyor. Asgari ücret zamlandığında işsizlik ödeneği de artacak.

nutuk.com.tr'nin derlediği habere göre, asgari ücret yüzde 30 artarsa en düşük işsizlik ödeneği 1.420 TL'den 1.846 TL'ye çıkacak. En yüksek işsizlik ödeneği ise 2.840 TL'den 3.692 tl'ye yükselecek. İşte işsizlik ödeneğiyle ilgili merak edilenler...

NE KADAR SÜRE ÇALIŞMAK GEREKİR?

İşten çıkarılmadan önce son üç senede en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi, işten ayrılmadan önceki son 120 gün sigortalı çalışmış olmak gerekmektedir.

İSTİFA EDEN İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALABİLİR Mİ?

Kendi isteği ile işten ayrılanlar alamıyor. Ödenek alabilmek için iş sözleşmesinin iptalinin ardından otuz gün içinde müracaat yapılması gerekmektedir. İŞKUR tarafından iş arayan kaydı yapılarak ödenek bağlanıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE İŞSİZLİK MAAŞI DA ARTACAK MI?

Yasaya göre; işsizlik ödeneği en düşük miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40'ı, en yükseği ise yüzde 80'i kadar verilmekte. Bu yıl için işsizlik ödeneği en düşük 1420 lira en yüksek 2539 lira uygulanıyor. Asgari ücretin yüzde 30 artacağı varsayımı ile en düşük tutar 1846 lira, tavan da 3692 TL'ye ulaşacak. Bu durumda işsiz kalanların eline 10 aylık dönemde en düşük 18 000 460 lira, en yüksek de 36 000 920 lira geçecek. 

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ KAÇ AY? SAĞLIK SİGORTASI VAR MI?

Çalışılan dönemdeki prim gün sayısına göre 6-10 ay arasında ödeme yapılıyor. Üç yıl içinde 600 gün sigortalı çalışarak prim ödeyenlere 6 ay, 1080 prim ödeyenlere de 10 ay işsizlik ödeneği verilmekte. İşsizlik ödeneği alanların genel sağlık sigortası primi de yatırılıyor, ailesi de sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.

EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANIRSA ÖDENEK KESİLİR Mİ?

Normal emeklilik aylığı bağlanması ya da malulen emeklilik için işten ayrılan (emeklilik-toptan ödeme sebebiyle fesih) ya da malulen emeklilik sebebiyle fesih) olarak bildirilen kişi diğer koşulları taşısa bile işsizlik maaşı alamaz. Emeklilik ya da malulen emeklilik sebebiyle değil de işsizlik maaşı almayı hak edecek başka herhangi bir sebeple işten çıkan ya da çıkarılan, maaş almaya başlayan kişi, emekli (yaşlılık) aylığı bağlanırsa, aylığın başlangıç zamanı itibarıyla almakta olduğu işsizlik maaşı kesilir. Malullük aylığı bağlanırsa işsizlik maaşı kesilmez. 

İşsizlik ödeneği alırken iş kazası geçirip iş göremezlik aylığı alanın ödeneği yatırılmaya devam eder mi?

İş kazası ya da meslek hastalığı sebebiyle kendine devamlı iş göremezlik aylığı bağlanan kişinin; en temel, baba veya eşin vefatı sebebiyle kendine ölüm aylığı bağlanan kişinin işsizlik maaşı kesilmiyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar