İşsizlik maaşı 2022 yılı ne kadar oldu?

İşsizlik maaşı 2022 yılı ne kadar oldu?
İşten ayrılan veya işten çıkarılan vatandaşların, yeni bir işe girene kadar belli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacı ile hesabına işsizlik maaşı yatıyor. İşsizlik maaşı 2022 senesinden itibaren hesaplara zamlı olarak ödenecek.

İşten ayrılan veya işten çıkarılan vatandaşların, yeni bir işe girene kadar belli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacı ile hesabına işsizlik maaşı yatıyor. İşsizlik maaşı 2022 senesinden itibaren hesaplara zamlı olarak ödenecek. İşsizlik maaşı 2022 senesinde en düşük 2.130 lira, en yüksek işsizlik maaşı 4 bin 260 lira olacak. İşsiz kalanların devletten aldığı işsizlik maaşı her ayın belli günleri işsizlerin hesabına yatıyor.

Günlük işsizlik maaşı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları göz önüne alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanıyor. 2022 senesinde geçerli olacak olan işsizlik maaşı belirlendi.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

2022 senesinde en düşük işsizlik maaş 2.000 130 lira, en yüksek işsizlik maaşı 4 bin 260 lira olacak. Kıdem tazminatı tavanı ise 8.000 651 liradan 12.000 976 tl'ye yükselecek.864 lirada olan 65 yaş üstü aylığı ise 2022 senesinde bin 296 tl'ye çıkacak. Engelli aylığı ise bin 552 lira olacak.

NASIL HESAPLANIR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları göz önüne alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

BAŞVURU ŞARTLARI

Hizmet akdinin feshinden sonraki otuz gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekiyor. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek ya da elektronik ortamda www.Iskur.Gov.Tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında otuz gün içerisinde müracaat almaması halinde, müracaatta gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir. İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekiyor. İşsizlik ödeneği müracaatıyla kişinin iş arayan kaydı yapılmakta ya da güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması temin edilmektedir. Dolayısıyla, vekâletname ile müracaat yapılması olanağı bulunmamaktadır. Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet akdinin feshinden sonraki otuz gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortamda başvurmak.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE VERİLİYOR?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;600 gün sigortalı şekilde çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,900 gün sigortalı şekilde çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,1080 gün sigortalı şekilde çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir. Kaynak: İşsizlik maaşı 2022 yılı ne kadar oldu? İşsizlik maaşı ve kıdem tazminatına zam geldi mi? İşsizlik maaşı belirlendi! 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar