İşsizlik artacak!

İşsizlik artacak!
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi'nin tahminlerine göre 10 Şubat'ta açıklanacak olan işsizlik verilerinde artış olacağını söyledi.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), 10 Şubat’ta ilan edilecek Kasım-2019 dönemi işsizlik oranının 0.2 puan artarak yüzde 13.6’ya çıkacağını tahmin etti.

SPM’nin tahminine göre Kasım-2019 döneminde tarım dışı işsizlik oranı da 0.1 puan artarak yüzde 15.8 olacak.

Hükümetin Yeni Ekonomi Programı’nda 2019 işsizliğinin yüzde 12.9 olması, 2020 sonunda da yüzde 11.8’e gerilemesi öngörülüyor. SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan gözetiminde araştırmacı Pınar Kaynak tarafından yapılan tahminlere göre Kasım 2019’da istihdam oranı 0.6 puan azalarak yüzde 45.3 düzeyine inecek. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, sanayi istihdamının ise 5 milyon 728 bin kişiye çıkacağı öngörüldü. 

Geçen ay yayımlanan bültende işsizlik verilerinde frenleme beklentilerine yer verildiği anımsatılan SPM çalışmasında, 10 Ocak’ta açıklanan Ekim 2019 dönemi genel işsizlik oranının öngördükleri gibi (Öngörüden 0.1 puan daha az azalarak) sırasıyla yüzde 13.4 ve yüzde 15.7 olarak açıklandığı belirtildi. 

SPM çalışmasında, Kasım-2019 döneminde işsizlik rakamının yüzde 13.6’ya yükseleceği belirtildi. SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, Kasım-2019’da işsizlik verilerinin yeniden artmaya başlamasını beklediklerini, bu dönemde ihracatın bir önceki döneme göre yüzde 1 oranında azaldığını, diğer yandan yatırım malları ve ham madde ithalatının eylül dönemine göre artmakla beraber; artış oranlarının bir önceki döneme kıyasla yarı yarıya düştüğünü bildirdi. 

Açıklamada, sanayi üretiminin de düşmesiyle kasım dönemi işsizlik oranlarının artması şaşırtıcı olmayacak denildi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar