İsrailli gazeteciden 'Savaş uçakları Gazze'yi vuruyor' iddiası

İsrailli gazeteciden 'Savaş uçakları Gazze'yi vuruyor' iddiası
The Jerusalem Post editörü Tzvi Joffre, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bazı bölgelere saldırılarda bulunduğunu söyledi.

"İsrail Gazze'yi vuruyor"

Yapılan ateşkes anlaşmasının ardından Filistin-İsrail arasında sular durulmuş gibi görünse de bölgenin tansiyonu zaman zaman yükseliyor. Bölgedeki süreci yakından takip eden The Jerusalem Post editörü Tzvi Joffre, Twitter hesabından attığı bir dizi tweet ile İsrail'in Gazze Şeridi'ni bombaladığını iddia etti.

Gazze'de Filistin güçleri tarafından kimyasalla yüklü ve yangın çıkaran balonlarla saldırıların gerçekleştirildiğini iddia eden Joffre, bu saldırıları gerçekleştiren birimin başındaki Ahfad al-Nasser'in "Gazze tek başına acı çekmeyecek" şeklinde bir ifade kullandığını söyledi. 

Yapılan bu balon saldırıları nedeniyle İsrail yönetiminin, Gazze kıyılarındaki balıkçılık bölgesinin 12 deniz milinden 6 deniz miline daraltılacağını duyurduğu bilgisini paylaşan Joffre, İsrail askerlerinin de yangın çıkaran balon saldırıları sonrasında tepki olarak Gazze Şeridi'ndeki bazı bölgeleri hedef aldığını ve İsrail tarafının hızlı bir yanıt verdiğini belirtti.

HAMAS SİYASİ BÜROSUNUN ÜYESİNE ATIFTA BULUNDU

Joffre, Hamas'ın siyasi bürosunun bir üyesi olan Hussam Badran'ın Filistin güçlerinin Gazze'deki kuşatmayı kaldırması için İsrail'e baskı yapmak adına söz konusu balon bombaları gibi "farklı mekanizmalar" kullanacakları konusunda uyardığı bilgisini de aktardı.

Ayrıca Badran'ın, "siyasi deneyim eksikliğinden muzdarip" olduğunu söylediği yeni hükümetin yakın zamanda yönetime geçmesi ve İsrail'in "kapsamlı iç farklılıkları" nedeniyle İsrail ile ateşkes müzakerelerinin başarısız olduğuna inandığı sözlerini de tweetleri arasına dahil etti.

Filistin medyasının paylaşımlarına da göndermede bulunan Joffre, İsrail Hava Kuvvetleri tarafından Gazze'de gerçekleştirilen saldırılara bölgedeki Filistin güçlerinin ateşle cevap verdiğini iddia etti. 

Ancak The Jerusalem Post editörü Tzvi Joffre'nin bu iddialarıyla ilgili olarak söz konusu Filistin güçlerinden bir açıklama yapılmış değil.

İSRAİL YAKIT GİRİŞİNİ ENGELLEDİ

İsrail'in Gazze'deki elektrik santrali için kullanılacak yakıt girişini engellediği bilgisi tarafların arasındaki gerilimin devam ettiğini gösteren bir diğer haber oldu.

İsrail'in, abluka altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki elektrik santralinde kullanılacak yakıtın Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan girişine izin vermediği belirtildi.

israil-ic-yakit.jpg

Gazze'deki Ekonomi Bakanlığına bağlı Ticaret ve Sınır Kapıları Genel Müdürü Rami Ebu Riş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İşgal güçleri, Gazze'deki elektrik santrali için yakıt taşıyan 25 tankerin bölgeye girişini engelledi." dedi.

Yakıt girişinin engellenmesine ilişkin herhangi bir gerekçe sunulmadığına dikkati çeken Ebu Riş, engellemenin süresine ilişkin de tarih verilmediğini söyledi.

Tel Aviv yönetimi, 10 Mayıs'ta Gazze'ye başlattığı saldırılar nedeniyle Katar'ın finanse ettiği yakıtın bölgeye girişini yasaklamış; 49 gün aradan sonra 28 Haziran'da yeniden yakıt girişine müsaade etmişti.

İsrail, 2006'dan bu yana Gazze Şeridi'ni kara, hava ve denizden abluka altında tutuyor.

Gazze'de İsrail ablukasının başladığı 2006'dan bu yana enerji temininde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bölge, 600 megavat elektriğe ihtiyaç duyuyor ancak bunun yalnızca 210 megavatı temin edilebiliyor.

Bölgede günlük elektrik kesintileri 18 ila 20 saati buluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar