Eylül ayının gelmesiyle birlikte ıspanaklar tezgâhlarda yerini almaya başladı. Ancak, ‘Güzelavrat otu’ olarak bilinen ve geleneksel tıpta sağlık ve güzellik amaçlı kullanılan bitki, ıspanakla karıştırılarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda bu iki bitkiyi karıştıran bazı vatandaşlar, hastanelik oldu.
Bilimsel adı ‘Huperzia serrata’ olan güzelavrat otu, ıspanakla benzer yaprak yapısına sahip olduğundan dikkat gerektiriyor. Vatandaşlar, bu iki bitki arasındaki farkı genellikle ayırt etmekte zorlanıyor. Güzelavrat otunun yanlışlıkla tüketilmesi mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve ciddi zehirlenme belirtilerine neden olabiliyor. Esnaf ve uzmanlar, bu tür riskli bitkilerin kişisel olarak toplanmasındansa güvenilir kaynaklardan temin edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Sivas’ta 30 yıldır sebze satan Ahmet Şarkışla, "Ispanak sezonu açıldı, ancak bilinçsizce toplanan ıspanaklarda yabani otlar olabilir. Güzelavrat otu ıspanağa benziyor, ama bu işin uzmanı neyin ne olduğunu bilir. İki otun ayrımı köklerinden yapılır. Bizim sattıklarımızda yabani ot bulunmaz, ancak vatandaş kendi topladığında yanlış ot toplayabilir" dedi.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy ise, "Doğada farklı familyalardan gelen ancak birbirine benzeyen bitkiler, aynı şey olarak algılanarak tüketilebiliyor. Güzelavrat otu gibi bitkiler, pancar zannedilerek tüketildiğinde zehirlenme vakalarına yol açabilir. Bu bitkiler tüketilmeden önce uzmanlara danışılmalı. Ayrıca, vatandaşların yol kenarlarından bitki toplaması sağlıksız bir durum yaratıyor. Araç egzozu, lastik ve asfalt kalıntıları, yağmur sularıyla birleşerek bitkilerin sağlığını olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.