Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

İslamcıların salladığı Filistin bayrağı neyin sembolü

Filistin bayrağı…

İngiliz diplomat Sir Mark Sykes tarafından I. Dünya Savaşında Araplık şuurunu uyandırmak amacıyla tasarlandı.

Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanan Arapların milli bayrağı olarak kabul edildi. İngilizler tarafından tasarlanan bayrakta dört renk (beyaz, yeşil, kırmızı, siyah) kullanıldı.

Bayrağın en üstündeki siyah yatay çizgi Abbasileri; ortadaki yeşil renk Şii Fatımileri; alttaki beyaz renk Emevileri temsil eder.

Kırmızı üçgen ise 1916 yılında Osmanlı Devleti'ne isyan eden Şerif Hüseyin'in kabilesi Haşimoğullarını ve aynı zamanda Arapların Osmanlı Devleti'ne karşı bağımsızlığı için dökülen kanı temsil eder.

Tarih boyunca Emeviler beyaz sancak; Abbasiler siyah sancak; Şii Fatımiler, yeşil sancak kullanmıştır. Kırmızı da Türklere karşı Arapların bağımsızlığını temsil eder. Bu dört renk, Arapların milli renkleridir.

İngilizlerin desteğiyle Osmanlı Devletine karşı Arap isyanını başlatan Şerif Hüseyin, 1917-1924 arasında hüküm süren Osmanlı Devletinin parçalanmasından sonra Hicaz'da bağımsız bir Arap devleti kurdu. İbni Suud tarafından Hicaz Suudi Arabistan'a dahil olana kadar oğlu Ali tarafından yönetilmiştir.

Şerif Hüseyin'in beş oğlu vardı; Ali, 1925 yılına kadar Hicaz Krallığını yönetti. Abdullah, mevcut Ürdün Krallığını da yöneten hanedanın kurucusudur. Faysal, önce Suriye Arap Krallığını yönetmiş; ardından da Irak'ı yönetmiştir. Prens Zeyd bin Hüseyin ile Hasan herhangi bir başarı gösteremeyip ölmüştür.

Sonuç olarak günümüzde kullanılan Filistin bayrağı, İngilizler tarafından tasarlanan ve 1916'da Osmanlı Devletine ayaklanan Arap milliyetçilerinin kullandığı bayraktır.

Ve sanırım Türkiye'de Türk bayrağından sonra en çok bulunabilen bayraktır. Hatta bazılarının evlerinde Türk bayrağı yoktur ama bu bayrak vardır…

Suudi Arabistan ve Filistin bayraklarının Türk evlerinde bulunduğu gibi, acaba kaç Arap'ın evinde Türk bayrağı vardır?

Bugün Osmanlıcı olduğunu iddia eden, Osmanlı torunu olmakla övünenler "Osmanlı katil ve işgalcidir" anlamına gelen bu bayrağı sallıyorlar.

Tamam; Filistin'e karşı yürütülen insanlık dışı olayların karşısında durmamız lazım. Öldürülenler sinek değil!

Ama bir taraftan Osmanlıcık yapıp bir taraftan Osmanlı'ya ihanetin sembolü ellerde sallamak ne anlama geliyor?

Boşo efendinin ya da Osmanlı Bankası'nın Osmanlılığı kadar Osmanlılık olmuyor mu?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları