İslam Memiş, enflasyon ve dolar için kesin tarih verdi: Hazırlıklı olun!

İslam Memiş, enflasyon ve dolar için kesin tarih verdi: Hazırlıklı olun!
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, katıldığı bir Youtube yayınında özellikle enflasyon rakamları kaynaklı etkilere dikkat çekerek, eylül, ekim ve kasım aylarına ilişkin 'hazırlıklı olunmalı' dedi.

ENFLASYON VE DOLAR İÇİN KESİN TARİH VERDİ: HAZIRLIKLI OLUN!

Ekonomi uzmanı İslam Memiş, güncel ekonomik koşullara ilişkin değerlendirmelerini YouTube kanalından aktardı.

Gelecek döneme karşı ‘hazırlıklı olun’ uyarısında bulunan Memiş şunları söyledi:

"Diğer bir faktör, büyüme rakamlarına, ihracata çok odaklı ekonomi modeli var karşımızda. Bu bizim için dezavantaj oluyor. Karşımızda yüksek bir kur var, enflasyon yüksek. Bu süreçte yeni bir ekonomi paketine, enstrümanlara Türkiye''nin ihtiyacı olacaktır. Tüm dünyada merkez bankaları faiz artırımına devam ediyor, Türkiye hariç. Kısa vadede bakalım bir düşüş olacak mı? Fed kararını açıkladığında dolar endekse 105,36 idi. Sonra düşüş odu. Buna rağmen dolar kurunda düşüş yok. Bu da Fed, enflasyon etkisi ve diğer bozulmalardan kaynaklı etkilerdir. Ben teknik olarak özellikle dolar TL kurunda 16.75''in mümkün olabileceğini takip ediyorum. Yukarıda, risk olarak 17.50 ve 17.80 var. 17.30, 17.32''de tutunursa dolar 17.50''yi test edebilir ama şu anda kendine bir yön belirleyemediğin görüyoruz. Kısa vadede bu bant aralığını takip ediyor olacağım.”

‘KRİZ UYARISI’

"Yılın son çeyreğinde hem enerji krizi hem de tarım emtialarında kriz bekleniyor. Gıda krizi bekleniyor. Yılın son çeyreğinde 18.80 gündeme gelebilir. Yeni paket açıklanmazsa, yeni ürünler tanıtılmazsa, faiz indirimi sürerse gibi, birçok etkene bakmak gerekiyor. Fed''in faiz politikaları net bir şekilde ortada. Yıllık bazda nasıl bir politika izleyeceğini net bir şekilde paylaşıyor ancak TCMB''nin para politikasına öngörüde bulunamıyorsunuz. Keşke şeffaf olabilsek ama bu belirsizlikler bir noktada tıkıyor. Faizi indireceğiz söylemlerinin olduğu bir Merkez Bankası izliyoruz"

‘KOLAY OLMAYACAK’

"Dünya ekonomileri için söylüyorum. Faiz artırımlarına rağmen enflasyon inmiyor. Kişisel öngörüm 2022 ve 2023''e kadar faizin yüksek kalmaya devam edeceği ve enflasyonun da aynı şekilde devam edeceği. Hiçbir merkez bankası başkanları, finans yönetimi başkanları enflasyonla alakalı öngörüde bulunamıyorlar. Ucu açık şekilde. Kesin cümleler var ama faiz artırarak da enflasyonu indiremeyen dünyanın en güçlü ülkesi ABD var karşımızda. Bence enflasyonla mücadele çok kolay olmayacak.”

‘HAZIRLIK YAPILMALI’

"Ben yatırımcılara her ayın ayrı bir hikayesini anlatıyorum. Her ay farklı bir konuya odaklanıyorsunuz ve dünya gerçekten 2022 ilk haftalarında oldukça bir karışık bir yıl olacak ve her ayın hikayesi ayrı olacak demiştim. Temmuz ve ağustos ayında aşağı yönlü trend, çünkü mevsimsel etki ancak eylülden itibaren tüm küresel piyasalarda enerji krizi, gıda krizi, resesyon süreçlerinin başlayacağı bir dönem olacağı için son çeyrekte bütün dünya ekonomilerini ciddi bir kaos bekliyor. Tarım emtialarında artışlar var, gıda kriziyle alakalı ciddi bir çalışma var dünyada. Ben eylülden itibaren, eylül, ekim ve kasım aylarında küresel kaos bekliyorum. Yatırımcılar bunun için bence hazırlık yapmalı. Şu anda Biden''ın Suudi Arabistan ziyareti var, Veliaht''ın da Türkiye ziyareti var. Petrol fiyatlarıyla alakalı kısa vadeli 120 dolar seviyesi altına sarkmalar oluyor ama ben kalıcı olacağını sanmıyorum. 140 ve 150 dolar seviyelerini yıl sonuna kadar güçlü olarak görüyorum. Pompa fiyatlarının ucuz kalma imkanını zayıf görüyorum. Kur yüksek, petrol fiyatları yüksek dolayısıyla her gün yeni zamlar. Marttaki 130 doların tekrar kırılma ihtimaliyle, 140 ve 150 dolar seviyesine yükselebileceğini tahmin ediyorum"

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar