Işık umudu: Kornea nakli!

Işık umudu: Kornea nakli!
Kornea nakli, zarar görmüş veya hastalıklı bir korneanın, bağışlanan kornea dokusu ile değiştirildiği cerrahi bir prosedür.

Işık umudu: Kornea nakli!

Görme kaybına neden olan kornea hasarlarını gidermek için yapılan ameliyatlar, yaşanan teknolojik gelişmeler ve organ bağışı konusundaki bilincin artması ile nakil bekleyen hastalar için umut olmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında 3 bini aşkın kornea nakli yapıldı, 3 bine yakın kişi de sırada bekliyor.

Göz Hastalıkları ve Göz Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Alimgil, Türkiye’de 23 ilde 41 göz bankasının faaliyet gösterdiğini belirterek “Kornea nakli, gelişen teknoloji ve bilinç ile artık daha çok insanın yararlanabildiği bir uygulama. Bu sevindirici bir gelişme. Korneadaki en ufak bir deformasyon da görme kaybına yol açabilir. Nakil operasyonunda; travma, enfeksiyon kaynaklı ya da bazı dejeneretif hastalıklar nedeniyle zarar görmüş kornealar üzerinde çalışıyoruz. Bu tarz vakalarda kişinin korneasını çıkarıp, donörden alınan korneayı yerleştiriyor ve hastanın yeniden görmesini sağlıyoruz” diyor. Alimgil ile kornea nakline ilişkin merak edilenleri konuştuk.

Kornea nakli kimlere yapılır?

Sağlıklı bir görme için korneanın son derece şeffaf ve düzgün olması gereklidir. Korneanın şeffaflığını yitirdiği veya küresel düzgün şeklinin bozulduğu durumlarda bu ameliyat gündeme gelmektedir.

Delici yaralanmalar

Hangi durumlar, kornea nakli ile tedavi edilebilir?

En sık kornea nakli gerektiren durumları sıralayacak olur isek kornea bütünlüğünü bozan delici yaralanmalar kornea şeffaflığını ve küreselliğini bozacak izler bırakır. Bu durumda korneanın tam kat değişmesi gerekmektedir. Kornea iltihapları mikrobik veya virüs/ mantar enfeksiyonları nedeni ile gelişebilir. Bu enfeksiyon iyileşince mutlaka korneada bir bulanıklık yaratır. Bulanıklığın kornea katmanlarındaki yerine göre yüzeysel veya tam kat kornea değişimi planlanır. Korneada ilerleyici incelme ve korneanın öne doğru konik bir çıkıntı yapması keratokonus adını verdiğimiz dejeneratif bir hastalıkta görülür. Hastalık erken evrelerde yakalanır ise crosslinking adı verilen ışın tedavisi ile durdurulabilir. Bu dönem geçilir ise tam kat kornea nakli dışında bir çözüm yoktur. Bazı doğuştan kornea hastalıkları 15-20 yaşından itibaren korneanın bulanıklaşmasına sebep olur ve tam kat kornea nakli ile hastanın görmesi düzelir.

Naklin reddedilmesi hangi koşullarda oluşur?

Bir dokunun veya organın reddi o dokunun damar bağımlılığı ile doğru orantılıdır. Kornea damarsız bir doku olduğundan ameliyat sonrası süreç iyi yönetilir ise red olasılığı çok düşüktür. n Ülkemizde kaç kişi kornea nakli olmak için sıra bekliyor? Nakil için kayıtlı sıra bekleyen hasta sayısı 3 bin civarında. Bunun dışında kayıt olmamış en az bu kadar daha hasta olduğunu tahmin ediyorum.

Kornea kolay bulunabilir mi?

Türkiye de kornea temini Sağlık Bakanlığı Organ Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı’nca yürütülmekte. 2018 verilerine göre 23 ilde 41 Göz Bankası faaliyet gösteriyor. Kornea nakli gerçekleştirebilecek özelliklere sahip her kurum bir Göz Bankası’na bağlı. Hepimizin kullandığı TDİS ortak talep platformundan hastalarımız için kornea talep ediyor ve bankanın talebe yanıt vermesini bekliyoruz. Ülkemizde kornea nakil sayısını arttırmanın yolu bağışçı sayısını arttırmaktan geçiyor. Bu devlet kurumları ve medya işbirliği ile sağlanabilir, yeter ki doğru iletişim yöntemleri kullanılsın.

Ülkemizin kornea naklinde geldiği nokta nedir?

Türkiye de hemen tüm tıbbi alanlarda olduğu göz hastalıkları cerrahisinde de çok başarılı işler yapılıyor. Konularında uzmanlaşmış çok başarılı hekimlerimiz ve iyi donanımlı hastanelerimiz var.

Ameliyat sonrası İlk 1 ay yakın takip

Kornea nakli nasıl bir operasyon, iyileşme süreci nasıl oluyor?

Kornea nakli öğrenme eğrisi yavaş yükselen zor bir ameliyat. Gözün ön kısmındaki korneayı tam ve istenen kalınlıkta çıkarıp yerine yeni bir doku yerleştiriyor ve o dokuyu dikişler ile yerine sabitliyoruz. Ameliyat sonrası süreç ilk 1 ay içinde çok yakın takip gerektiriyor. Hasta 4-6 ay boyunca ilaçlar kullanmak zorunda.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar